TRAMP NA METI ISMIJAVANJA

Oluja srušila dio Trampovog zida koji razdvaja SAD i Meksiko

Kritičari uporedili rušenje dijela zida sa reizbornom kampanjom predsjednika SAD-a Donalda Trampa

Oluja ruši dio Trampovog zida na granici s Meksikom. Printscreen

Avaz.ba

27.7.2020

Društvenim mrežama se proširio video snimak na kojem se vidi kako je tropska oluja Hana srušila dio graničnog zida koji razdvaja Sjedinjene Američke Države i Meksiko.

Video, koji je na Twiteru objavio novinar Jadit Valdes u nedjelju, prikazuje građevinske radnike kako stoje i posmatraju dok udari vjetra obaraju čeličnu strukturu.

Snimak se ubrzo našao na meti ismijavanja na društvenim mrežama, gdje su kritičari uporedili rušenje dijela zida sa reizbornom kampanjom predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Trump), koji je već potrošio preko 11 milijardi dolara na izgradnju zida koji će do kraja, kako se procjenjuje, koštati 21,6 milijardi.

Neki korisnici su podsjetili da se prije svega nekoliko sedmica Tramp hvalio kako je njegov zid “najmoćnija i zidana granična struktura” na svijetu. Drugi su, međutim, doveli u pitanje validnost snimka, ukazujući da nije jasno kada i gdje je nastao.

Ovo nije prvi takav incident. U januaru su se srušili novopostavljeni paneli, naslanjajući se na drveće sa meksičke strane.

Oluja Hana je oslabila do nivoa tropske depresije nakon što je pogodila jug Teksasa u kategoriji uragana u nedjelju ujutro. U Teksasu je snažan vjetar prevrtao kamione i rušio dalekovode, obarajući i dio zida na granici sa Meksikom. 

Hana je stigla do ostrva Padre u subotu popodne kao uragan prve kategorije na skali od pet stepeni, a zatim se obrušila na okrug Kenedi u Teksasu i protutnjala kroz dio te savezne američke države teško pogođene koronavirusom. U jednom trenutku bez struje je ostalo više od 280.000 domova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.