IZ TUŽILAŠTVA POTVRDILI

Članica Islamske države uhapšena po povratku u Njemačku

Nakon što su džihadisti izgubili teritorije u Siriji, Nurten J. i njenu porodicu u Siriji zarobili su Kurdi koji su je na kraju prebacili u deportacijski centar u Turskoj

Tužioci navode da je ona putovala s tada četverogodišnjom kćerkom u Siriju u 2015.. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

27.7.2020

Njemački tužioci saopćili su u ponedjeljak da je Njemica koja se navodno pridružila radikalnoj grupi Islamska država u Siriji uhapšena po povratku u zemlju. Ona je optužena kao članica strane terorističke grupe, za uzurpaciju imovine i druga krivična djela.

Savezni tužioci navode u saopćenju za javnost da je žena, identifikovana samo kao Nurten J. u skladu s njemačkim zakonom o zaštiti privatnosti, uhapšena u petak na Frankfurtskom aerodromu.

Tužioci navode da je ona putovala s tada četverogodišnjom kćerkom u Siriju u 2015. kako bi se pridružila Islamskoj državi. Tu se udala za čovjeka koji je također došao iz Njemačke i oni su zasnovali porodicu.


Tužioci navode da je ona putovala s tada četverogodišnjom kćerkom u Siriju u 2015.. Ilustracija

Žena je navodno odgojila njhovu djecu u skladu s ideologijom Islamske države i zauzvrat je dobijala mjesečna primanja od ekstremističke grupe i živjela lagodno u pet raznih stanova čiji su bivši stanari ili ubijeni ili su protjerani. U 2016. i 2017. nju je često posjećivao prijatelj koji joj je doveo u stan porobljenu Jazidi ženu koja je navodno morala čistiti njen stan.

Nakon što su džihadisti izgubili teritorije u Siriji, Nurten J. i njenu porodicu u Siriji zarobili su Kurdi koji su je na kraju prebacili u deportacijski centar u Turskoj. Nejasno je kako je ona vraćena iz pritvora u Njemačku, kao i sudbina njene djece.

Ured saveznog tužioca nije bio odmah dostupan radi dodatnih detalja, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.