PANDEMIJA

Države širom svijeta uvode restrikcije za putovanja nakon novih slučajeva korone

Velik porast broja zaraženih zabilježen je u nizu zemalja u kojima je prethodno objavljeno da je virus pod kontrolom

Avio kompanije i agencije za putovanja zabrinute zobg situacije. Agencije

Avaz.ba

27.7.2020

Države u Aziji danas su nametnule nova ograničenja, a britansko iznenadno uvođenje karantina za putnike iz Španije pogodilo je turističku sezonu te zemlje, dok se svijet suočava s mogućnošću novog vala pandemije.

U Sjedinjenim Američkim Državama u kojima od juna raste broj zaraženih, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Tampa (Trumpa) Robert O'Brien postao je najviši dužnosnik kod kojega je potvrđen koronavirus. 

Bijela kuća navodi da Tramp nije bio u interakciji s O'Brienom u proteklim danima te da ne postoji rizik za američkog predsjednika.

Veliki porast broja zaraženih

Velik porast broja zaraženih zabilježen je u nizu zemalja u kojima je prethodno objavljeno da je virus pod kontrolom, piše HINA.

U Australiji je zabilježen najveći dnevni broj zaraženih, a Vijetnam je stavio u karantenu gard Danang, zbog čega je evakuirano više desetina hiljada posjetitelja. U Kini, bez Hong Konga, potvrđen je najveći broj slučajeva zaraze, čiji je uzrok lokalna transmisija, od početka marta.

Hong Kong je zabranio okupljenja više od dvoje ljudi, zatvorio restorane i nametnuo obavezno nošenje maski u javnosti. 

Zbog velikog porasta broja zaraženih u Španiji Britanija je uvela dvosedmičnu karantinu za sve putnike koji dolaze iz Španije, čime je zadala udarac španjolskoj turističkoj sezoni.

Hong Kong je zabranio okupljenja više od dvoje ljudi. Agencije

Dužnosnici u nekim evropskim i azijskim zemljama, gdje dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije, navode da novi valovi neće biti tako razorni poput prvog vala te da mogu biti suzbijeni lokalnim mjerama, umjesto nametanja karantine na državnom novou.

Španjolski dužnosnici, gdje se broj zaraženih povećao za 6.000 zaraženih tokom vikenda, zapanjeni su iznenadnom britanskom odlukom o samoizolaciji i tvrde da je njihova zemlja sigurna za turiste. 

To nije samo nepravedno, već je potpuno nelogično i nesmotreno - poručio je CEHAT, najveće španjolsko udruženje hotela i najavljuje da su spremni snositi trošak testiranja stranih turista na koronavirus.

Nove restrikcije bi mogle biti fatalne

Avio kompanije i agencije za putovanja, koje su preživjele prvi val pandemije, sada su zabrinute zbog novih restrikcija koje bi mogle biti fatalne.

Najveća europska avio kompanija Ryanair, smanjila je za četvrtinu godišnju procjenu broja korisnika u ponedjeljak te je upozorila da bi drugi val pandemije mogao dodatno umanjiti broj putnika. 

Evropa tek treba ukinuti restrikcije za putnike iz mnogih zemalja, uključujući SAD, gdje je Tramp poticao države na proljeće da što prije ukinu restrikcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.