ŠTA ĆE BITI U NOVEMBRU

Strah od američkih izbora: Hoće li Vojska i Tajna služba morati da izbace Trampa iz Bijele kuće

Zakon je skoro bespomoćan protiv predsjednika koji je voljan da ga ignoriše, navode eksperti

Avaz.ba

28.7.2020

Tramp: Već nagovijestio da bi mogao osporiti rezultate izbora. AFP

Prema Ustavu Sjedinjenih Američih Država, mandat predsjednika nakon što se okončaju izbori u novembru istječe u ponoć 20. januara iduće godine, kad novoinaugurisani predsjednik postaje prvi čovjek SAD-a.

Međutim, šokantno zvuče informacije iz Amerike prema kojima bi ovogodišnja utrka za predsjednika najmoćnije države svijeta mogla završiti haosom, a ne mirnom primopredajom vlasti.

Naime, sredinom juna grupa političkih operativaca, bivših vladinih i vojnih zvaničnika i akademika okupila se u tajnosti online kako bi ispitala moguće rezultate američkih predsjedničkih izbora u novembru, prenosi „Blic“.

Grupa je predvidjela 11 mračnih sedmica

Grupa, u kojoj su se našle i demokrate i republikanci, okupila se da “odigra” moguće rezultate izbora i pozabavila se pitanjima koja sve manje djeluju nategnuto, tipa “šta ako aktuelni predsjednik Donald Tramp (Trump) odbije da prizna rezultate, kao što je nedavno nagovijestio” ili “koliko daleko bi on mogao da ode da sačuva vlast” i “šta ako demokrate odbiju da se predaju”, navodi “Boston Globe”.

- Svi naši scenariji završili su i uličnim nasiljem i političkom blokadom – kaže Roza Bruks (Rose Brooks), profesorica prava na Univerzitetu Džordžtaun, bivša zvaničnica Ministarstva odbrane i koorganizatorka ove grupe, poznate kao Projekt integriteta tranzicije.

- Zakon je skoro bespomoćan protiv predsjednika koji je voljan da ga ignoriše – dodala je Bruks.

Grupa je predvidjela 11 mračnih sedmica između dana izbora i dana inauguracije. U jednoj od njih Tramp i njegovi republikanski saveznici koriste svaki dio vladinog aparata, Poštansku službu, zakonodavstvo, Ministarstvo pravde, federalne agente i vojsku, da zadrže vlast, a demokrate izlaze na sudove i ulice da ih zaustave.

Dok finalizuje izveštaj o onome što je saznala i počinje da informiše izborne i druge zvaničnike, grupa insistira da je njeno upozorenje ozbiljno. Izbori, koji su sve bliži, vjerovatno će biti sporni i nema mnogo mjera koje bi zaustavile krizu, posebno ako Tramp stavi sebi na raspolaganje neke alatke kako bi iskoristio prednost.

Federalne snage već intervenišu u Portlandu. AFP

- On ne mora da osvoji izbore. On samo treba da stvori vjerodostojan narativ da nije izgubio – kaže Nils Gilman, historičar, vođa istraživanja Instituta Bergruen i organizator “igre”.

Samo postojanje ovakve grupe, koja je oformljena krajem prošle godine, ukazuje na količinu straha u vašingtonskim političkim krugovima a i šire da će Tramp iskoristiti isti “čekić” kojim je razbijao norme izvršne vlasti tokom protekle tri godine i preokrenuti delikatnu nacionalnu tradiciju regularne političke tranzicije moći svojim odbijanjem da prizna gubitak na izborima.

- Mi imamo prije norme u našoj tranziciji nego zakone – kaže Rejčel Klajnfeld (Rachel), stručnjak Programa Demokratije, konflikta i upravljanja Fondacije Karnegi. 

- Čitava izborna kampanja je nešto oko čega bi se jedan demokratski stručnjak zabrinuo – dodaje Klajnfeld.

Te strahove je podstakao sam predsjednik, koji je već bacio sumnju na rezultate izbora i bez ikakvih dokaza krenuo da upozorava na prevaru putem sistema glasanja preko pošte, koji će birači vjerovatno koristiti zbog pandemije koronavirusa.

- Mislim da će glasanje preko pošte namjestiti izbore. Zaista to mislim – rekao je Tramp prošle sedmice.

Sastanak u Vašingtonu

Na pitanje da li će prihvatiti izborne rezultate, rekao je da će morati da “sačeka i vidi”.

Bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i najvjerovatniji kandidat demokrata na predstojećim izborima ponovo je upozorio da će Tramp “pokušati da indirektno ukrade izbore tvrdeći da glasanje poštom ne funkcioniše”. Također je govorio o ispraćaju Trampa, ako treba na silu, iz Bijele kuće. 

To se i događa u jednom od četiri scenarija Projekta integriteta tranzicije, kako prenosi “Boston Globe”. Ipak, ustavni eksperti bili su manje fokusirani na mogućnost vojne intervencije na dan inauguracije, što je mogućnost koju mnogi smatraju udaljenom, nego na prostor koji Ustav otvara za katastrofalnu i tešku tranziciju ako aktuelni stanar Bijele kuće ne prihvati gubitak.

- Koliko dobro je naš pravni sistem napravljen da se izbori sa predsjednikom koji insistira da bi osvojio izbore da nije bilo prevare? Mislim da je nesretni odgovor da naš sistem nije dobro dizajniran uopće da se nosi sa takvim problemom – rekao je Lorens Daglas (Lawrence Douglas), profesor Amherst koledža.

Roza Bruks dobila je ideju za ovaj projekt nakon večere tokom koje su joj jedan federalni sudija i advokat rekli da su ubijeđeni da će vojska ili Tajna služba morati da isprate Trampa iz kancelarije ako izgubi izbore, a ne prizna rezultate. Bruks i Nils Gilman odlučili su da vašingtonsku salonsku igru pretvore u stvarnu vježbu. U decembru su održali sastanak u Vašingtonu sa 25 ljudi.

Bajden: Vjerovatni demokratski kandidat. AFP

- Kad smo počeli da govorimo o tome dobili smo gomilu reakcija, rekli su nam da smo paranoični, da je to smiješno, da se to neće desiti – priča Bruks.

Međutim, od tada su se dogodile dve stvari, Tramp je pokazao da je voljan da izazove sistem glasanja preko pošte, a njegova administracija je razmjestila federalne snage kako bi ugušila proteste ispred Bijele kuće i u Portlandu, zaprijetivši da će isto uraditi i u drugim gradovima.

-To je stvarno prodrmalo ljude. Tanka ideja postalo je naširoko raširen strah – dodaje Bruks.

Sada su na novi, tajni sastanak pozvali i demokrate i republikance koji su zabrinuti zbog Trampovih komentara, učestvovalo je skoro 80 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.