AUSTRALIJA

Kineski studenti u Sidneju meta su virtuelnih otmica, roditelji plaćaju milionske otkupnina

U mnogim slučajevima ucjenjivani studenti bili su prinuđeni da prirede sopstvenu otmicu i pošalju video-dokaz rođacima u Kini kako bi dobili novac

Policija je uglavnom pronalazila žrtve dan nakon prijave nestanka. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

28.7.2020

Kineski studenti u Sidneju na meti su prevara o otmici koje njihove porodice primoravaju da plate velike otkupnine prevarantima, saopćila je australska policija.  U mnogim slučajevima ucjenjivani studenti bili su prinuđeni da prirede sopstvenu otmicu i pošalju video-dokaz rođacima u Kini kako bi dobili novac, prenosi BBC. 

Ove godine prijavljeno je osam "virtuelnih otmica", uključujući i jednu za koju je plaćena otkupnina od 1,43 miliona dolara.  Žrtve su vjerovale da su one ili njihovi najmiliji u opasnosti, saopćila je policija. Policija Novog Južnog Velsa saopćila je da je ova šema postala popularna tokom 2020. i da djeluje u industrijskom obimu. 

Sada apeliraju na studente da odmah prijave bilo kakav prijeteći poziv koji prime. Vlasti su saopćile da se prevara tipa "kol centra" vrši ofšor, što je otežalo praćenje. Obično uključuje prevaranta koji se predstavlja da je iz kineske ambasade ili neke druge vlasti, zove žrtve i obavještava ih da su upleteni u zločin u Kini ili se suočavaju sa nekom drugom prijetnjom. 

Prevaranti, koji uglavnom govore mandarinski, onda zahtjevaju da student plati taksu da bi izbjegao hapšenje ili deportaciju.  U nekim slučajevima, studente ubjeđuju da prekinu kontakt sa porodicom i prijateljima, iznajme hotelsku sobu i lažiraju situaciju sa taocima kako bi dobili sredstva od svojih rođaka u inozemstvu. 



Prevarant se predstavlja da je iz kineske ambasade ili neke druge vlasti. Ilustracija

U jednom slučaju otac je platio 1,43 miliona dolara otkupnine prije nego što je primio snimak kćerke na kojem je ona vezana i nalazi se na nepoznatoj lokaciji. Nakon toga je kontaktirao policiju u Sidneju koja je, poslije nekoliko sati potrage, pronašla njegovu kćerku bezbjednu i zdravu u hotelskoj sobi u gradu. U drugim slučajevima ove godine otkupnine su se kretale od 20.000 do 300.000 australskih dolara.

Policija je uglavnom pronalazila žrtve dan nakon prijave nestanka. Dešavalo se i da su žrtve bile posramljene da se jave policiji. Policija je saopćila da prevara djeluje masovno, a čini se da uključuje automatski telefonski poziv upućen svima sa kineskim prezimenom u imeniku.

- Oni bacaju svoju mrežu vrlo široko i dobijaju nekoliko ljudi koji padaju na nju, što je za njih vrlo unosno - rekao je policajac Daren Benet (Darren Bennett).

Kako je rekao, posljednjih mjeseci došlo je do povećanja broja slučajeva, pa skoro svakog vikenda imaju žrtvu ove prevare. Prema rečima policije, "kulturni faktori", kao i izolacija nekih međunarodnih studenata, učinili su ih ranjivom metom.

- Žrtve bi potom mogle da budu manipulirane do ekstrema, poput lažiranja otmice jer su pale pod psihološku kontrolu prevaranta - rekao je Benet.

Slične prevare prijavljene su i na Novom Zelandu i u SAD-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.