JAVNOST U ŠOKU

Njemačka: Nasilje na ulicama, mladi se tuku sa policijom, masovna hapšenja

U Štutgartu su 21. juna, u noći između subote i nedjelje izbili nemiri u kojima je učestvovalo više stotina ljudi

Policija na ulicama. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

28.7.2020

Masovni i nasilni ulični neredi u Štutgartu i mesec dana kasnije u Frankfurtu šokirali su Njemačku.

U Štutgartu su 21. juna, u noći između subote i nedjelje izbili nemiri u kojima je učestvovalo više stotina ljudi. Slike do tada neviđenog nasilja, razbijanja izloga, krađe i sukoba sa policijom šokirale su Njemačku.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) piše da je "do kraja jula kriminalistička policija u Štutgartu identifikovala 50 osumnjičenih, među njima dvije žene, od kojih je 28 iz samog Štutgarta, a 16 iz okruženja. Od njih 50, osmero nije imalo migrantsku pozadinu, 20 nisu njemački državljani, već su iz Nigerije, Afganistana, Iraka, Portugala, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Poljske, Rumunije, Maroka... Nekoliko osumnjičenih imaju pravo na privremeni boravak u Nemačkoj. Radi se o osobama koje su ušle u zemlju tokom izbjegličke krize tokom 2015/2016.

- Uprkos tome što je policija posle toga pojačala prisustvo u centru Štutgarta, u noći između 10. i 11. jula je ponovo izbilo nasilje, doduše u manjem obimu. Uhapšeno je 11 osoba, nekoliko je povrijeđeno, među njima i policajci koji je bilo više od 200 - prenosi javni servis SWR.


Prema Štutgarter cajtungu, u centru Štugarta će biti postavljeno 30 nadzornih kamera. Frankfurt je također reagovao i snažno povećao prisustvo policije.


Studije demonstracija pokazale su da prisustvo velikog broja dobro opremljenih policajaca može da provocira napade, a ne da ih obuzda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.