KORONAVIRUS

U Americi četvrtina svih oboljelih u svijetu: Rekordan broj preminulih

U posljednja 24 sata evidentirano je 61.000 novih slučajeva COVID-19 i 1.300 preminulih

Rekordan broj preminulih. AFP

Avaz.ba

29.7.2020

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, broj oboljelih u Sjedinjenim Američkim Državama čini četvrtinu ukupnog broja zaraženih koronavirusom u svijetu.

U posljednja 24 sata evidentirano je 61.000 novih slučajeva COVID-19 i 1.300 preminulih, što je najviše još od maja. Rekordni porast smrtnih ishoda u jednom danu zebilježile su Arkansas, Kalifornija, Florida, Montana, Oregon i Teksas.

Porast broja oboljelih u SAD doveo je do novog zatvaranja privrede u njenim brojnim državama, dok vlasti apeluju na građane da poštuju propisane mjere zaštite, piše Glas Amerike.

U SAD je od početka pandemije potvrđeno blizu 4,3 miliona slučajeva zaraze, dok je od posljedica virusa preminulo preko 148.000 ljudi.

Rast broja oboljelih doveo je do ponovnog zatvaranja ekonomije širom zemlje, dok lokalne vlasti ističu da će sankcionisati one koji ne poštuju mjere socijalnog distanciranja.

Masovna okupljanja izvor su brige za mnoge, uključujući i Deboru Briks, savjetnicu u timu Bijele kuće za borbu protiv korone.

Birks je istakla da postoje države koje moraju da zatvore barove, dok je guverner države Njujork Endrju Kuomo kritkovao organizatore i učesnike koncerta na Hemptonsima koji se nisu pridržavali osnovnih pravila zaštite od koronavirusa.

Rekordan broj preminulih. AFP

Entoni Fauči vodeći ekspert za infektivne bolesti je za mrežu ABC izjavio da neke poruke koje je Trampova administracija uputila javnosti nisu bile uvijek u skladu sa izvještajima koje je on dobijao od osoba koje se nalaze u prvim redovima borbe protiv virusa, a koje se prije svega odnose na nedostatak zaštitne opreme.

- Na sastancima radne grupe čujemo da je taj problem riješen, pa ipak kad odete u bolnice još uvijek čujete o tim nestašicama. Moram da budem iskren, ne znam to da objasnim - rekao je Fauči.

Ipak, postoje i ohrabrujuće vijesti kada je riječ o borbi protiv koronavirusa u zemlji najteže pogođenom pandemijom.

Kompanija Moderna započela je treću fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv COVID-19, dok je farmaceutska kompanija Fajzer najavila da ulazi u posljednju fazu testiranja svoje vakcine i da očekuje da će njom biti obuhvaćeno 30.000 dobrovoljaca.

Ukoliko ispitivanje bezbjednosti i efikasnosti vakcine prođe uspješno, kompanija namjerava da proizvede do 100 miliona doza.

U međuvremenu, u Kongresu se vodi druga bitka, jer 30 miliona Amerikanaca je blizu da izgubi važne olakšice za nezaposlene. Republikanci predlažu ponovnu isplatu u iznosu od 1.200 dolara za sve stanovnike, ali bi željeli da sedmična nadoknada nezaposlenima bude smanjena sa 600 na 200 dolara.

Demokrate, s druge strane, nastoje da stari nivo nadoknade za nezaposlene ostane isti do 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.