RUSKI ZVANIČNICI TVRDE

Vakcina protiv koronavirusa bit će odobrena za javnu upotrebu do 10. avgusta ili ranije

U snimljenim komentarima dostavljenim CNN-u, Aleksander Ginsburg, direktor projekta, rekao je da je već sebe vakcinisao

Desetine proba sa vakcinama su u toku širom svijeta. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

29.7.2020

Ruski zvaničnici izjavili su za CNN da rade na tome da vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja bude odobrena do 10. avgusta ili ranije.  Ona će biti odobrena za javnu upotrebu, a prvi će je dobiti zdravstveni radnici. Međutim, kritičari navode da postoji pritisak da se razvije vakcina usljed političkog uticaja Kremlja, koji želi da predstavi Rusiju kao globalnu naučnu silu.  Postoji, također, velika zabrinutost da je testiranje vakcine na ljudima nepotpuno. 

Desetine proba sa vakcinama su u toku širom svijeta, a na malom broju se ispituje efikasnost, međutim, većina istraživača upozorava da je ostalo mnogo posla prije nego što vakcine mogu da budu odobrene. Dok su neke globalne vakcine u trećoj fazi ispitivanja, ruska vakcina tek treba da završi drugu fazu.

Istraživači planiraju da tu fazu završe do 3. avgusta, a zatim sprovedu treću fazu ispitivanja paralelno sa vakcinisanjem medicinskih radnika. Ruski naučnici kažu da je vakcina brzo razvijena jer je modificirana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti. Takav pristup postoji i u mnogim drugim zemljama i drugim kompanijama. 


Medicinsko osoblje će biti prvo vakcinisano. Agencija

Moderna, čiju vakcinu podržava američka vlada i koja je u ponedeljak započela testiranje treće faze, razvila je vakcinu protiv koronavirusa na okosnici vakcine koju je razvijala za srodni virus, MERS. Iako je to ubrzalo razvojni proces, američki i evropski regulatori zahtjevaju kompletan test bezbjednosti i efikasnosti vakcine. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruski vojnici bili dobrovoljci u ispitivanjima na ljudima.

U snimljenim komentarima dostavljenim CNN-u, Aleksander Ginsburg, direktor projekta, rekao je da je već sebe vakcinisao.

Rusko ministarstvo zdravlja, koje još nije potvrdilo avgust kao datum odobrenja, saopćilo je da će medicinsko osoblje koje se nalazi na prvoj liniji fronta biti prvo vakcinisano, nakon što vakcina bude odobrena za javnu upotrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.