ISTRAŽIVANJE

Njemačka: Polovina pacijenata koja je završila na respiratoru nije preživjela

Ova država je do danas zabilježila 206.926 zaraženih, uključujući 9.128 smrtnih slučajeva

Stariji pacijenti su značajno ranjiviji. AFP

Avaz.ba

29.7.2020

Jedan od pet pacijenata hospitaliziranih u Njemačkoj zbog koronavirusa podlegao je bolesti, prenosi AFP. Stopa smrtnosti povećala se na 53 posto za one koji su završili na respiratoru, pokazala je studija koja je danas objavljena.

Podatke o 10.000 pacijenata primljenih u 930 njemačkih bolnica između 26. februara i 19. aprila analizirali su njemačko interdisciplinarno udruženje kritične skrbi i hitne medicine, Tehnički univerzitet u Berlinu i istraživačka grupa zdravstvenog osiguranja „WIdO“.

Hospitalizirani muški bolesnici imali su višu stopu smrtnosti od žena, sa 25 posto u usporedbi sa 19 posto.

Stariji pacijenti su također bili značajno ranjiviji, jer je 27 posto pacijenata u sedemdesetim umrlo, dok 38 posto starijih od 80 godina nije uspjelo preživjeti zarazu.

-Ove visoke stope smrtnosti jasno pokazuju da je relativno visok broj pacijenata s vrlo ozbiljnim razvojem bolesti liječen u bolnicama - rekao je Jirgen Klauber (Juergen), direktor WIdO-a.


Pacijenti su boravili u bolnicama u prosjeku 14 dana. AFP

-Takav ozbiljan tok bolesti uglavnom pogađa starije i ljude čije je zdravlje već ugroženo, ali se javljaju i kod mlađih pacijenata - upozorio je Klauber, apelirajući na stanovništvo da poduzme potrebne mjere opreza kako bi se spriječile nove infekcije.

Od 10.021 pacijenta, 1.727 je bio potreban respirator. Pacijenti su boravili u bolnicama u prosjeku 14 dana, a oni koji nisu bili na respiratoru hospitalizirani su u prosjeku 12 dana, dok je trajanje boravka u medicinskim ustanovama uz pomoć pri disanju trajalo 25 dana.

Njemačka je do danas zabilježila 206.926 zaraženih, uključujući 9.128 smrtnih slučajeva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.