ISTRAŽIVANJE

Njemačka: Polovina pacijenata koja je završila na respiratoru nije preživjela

Ova država je do danas zabilježila 206.926 zaraženih, uključujući 9.128 smrtnih slučajeva

Avaz.ba
29.07.2020 14:26

Stariji pacijenti su značajno ranjiviji

Foto: AFP

Jedan od pet pacijenata hospitaliziranih u Njemačkoj zbog koronavirusa podlegao je bolesti, prenosi AFP. Stopa smrtnosti povećala se na 53 posto za one koji su završili na respiratoru, pokazala je studija koja je danas objavljena.

Podatke o 10.000 pacijenata primljenih u 930 njemačkih bolnica između 26. februara i 19. aprila analizirali su njemačko interdisciplinarno udruženje kritične skrbi i hitne medicine, Tehnički univerzitet u Berlinu i istraživačka grupa zdravstvenog osiguranja „WIdO“.

Hospitalizirani muški bolesnici imali su višu stopu smrtnosti od žena, sa 25 posto u usporedbi sa 19 posto.

Stariji pacijenti su također bili značajno ranjiviji, jer je 27 posto pacijenata u sedemdesetim umrlo, dok 38 posto starijih od 80 godina nije uspjelo preživjeti zarazu.

-Ove visoke stope smrtnosti jasno pokazuju da je relativno visok broj pacijenata s vrlo ozbiljnim razvojem bolesti liječen u bolnicama - rekao je Jirgen Klauber (Juergen), direktor WIdO-a.

  •  Pacijenti su boravili u bolnicama u prosjeku 14 dana
    Pacijenti su boravili u bolnicama u prosjeku 14 dana Foto: AFP

-Takav ozbiljan tok bolesti uglavnom pogađa starije i ljude čije je zdravlje već ugroženo, ali se javljaju i kod mlađih pacijenata - upozorio je Klauber, apelirajući na stanovništvo da poduzme potrebne mjere opreza kako bi se spriječile nove infekcije.

Od 10.021 pacijenta, 1.727 je bio potreban respirator. Pacijenti su boravili u bolnicama u prosjeku 14 dana, a oni koji nisu bili na respiratoru hospitalizirani su u prosjeku 12 dana, dok je trajanje boravka u medicinskim ustanovama uz pomoć pri disanju trajalo 25 dana.

Njemačka je do danas zabilježila 206.926 zaraženih, uključujući 9.128 smrtnih slučajeva. 

Komentari

NA VRH