PANDEMIJA

Argentina počela testirati lijek za koronavirus iz konjskog seruma

Argentina je dosad imala 175.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa s oko 3200 smrtnih slučajeva

Ilustracija. Avaz

Avaz.ba

30.7.2020

Argentina je počela klinička ispitivanja za liječenje covid-19 koristeći hiperimuni serum razvijen pomoću konjskih protutijela, saopćio je jučer laboratorij ovlašten za ispitivanja novoga lijeka.

Serum proizvodi biotehnološka kompanija Inmunova, a dobiva se ubrizgavanjem proteina SARS-Cov-2 od kojih konji stvaraju veliku količinu neutralizirajućih protutijela. Njihova se krvna plazma zatim pročisti i obrađuje.

Nakon pozitivnih rezultata u laboratorijskim testovima, kliničko ispitivanje učinkovitosti seruma provest će se na 242 osobe kojima je dijagnosticiran umjeren do teški oblik bolesti, objavio je laboratorij.

- Ako u prvim danima možemo smanjiti umnažanje virusa, ne samo da bismo smanjili njegovu snagu, već mislimo da će ova sposobnost neutralizacije omogućiti pacijentima da razviju vlastiti imunološki odgovor- rekao je Fernando Goldbaum, naučni direktor biotehnološke kompanije Inmunova koja provodi ispitivanja.

U obraćanju putem videa Goldbaum je rekao kako su ispitivanja počela u ponedjeljak, a prvi rezultati se očekuju između oktombra i novembra.

Argentina je dosad imala 175.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa s oko 3200 smrtnih slučajeva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.