SAUDIJSKA ARABIJA

Hadž u Meki: Vjernici izveli tavaf sa zaštitnim maskama na licu

Nekoliko zdravstvenih ustanova, mobilnih poliklinika i ambulanti na raspolaganju je vjernicima koji moraju nositi maske i održavati socijalnu distancu

Vjernici u obrednoj šetnji Kabom. AFP

Avaz.ba

30.7.2020

Hadžu, posjeti najvećem islamskom svetištu Kabi u saudijskoj Meki, obično prisustvuje više od dva miliona muslimana, što je jedno od najvećih svjetskih godišnjih vjerskih okupljanja, prenosi AFP.

Ove godine, prvi put u modernoj historiji, saudijski zvaničnici drastično su ograničili broj hodočasnika kojima je dozvoljen dolazak u Meku pod strogim zdravstvenim mjerama zbog epidemije koronavirusa.

Samo 10.000 vjernika, i to samo onih koji žive u Saudijskoj Arabiji, smije obaviti hadž ove godine, što je više nego skromno u odnosu na prošlogodišnjih 2,5 miliona vjernika iz cijelog svijeta.

Jučerašnji prizor, prvog dana hadža, bio je ogroman kontrast prošloj godini. Vjernici sa zaštitnim maskama na licu izveli su tavaf, obrednu šetnju Kabom, u malim grupama, prateći pažljivo raspoređene rute označene na podu od bijelog mramora.

Radnici su u srijedu neprestano čistili i dezinficirali sveto mjesto, dok su vjernici prije dolaska u Meku morali proći testove na COVID-19. Nakon toga će morati i u karantin.

Nekoliko zdravstvenih ustanova, mobilnih poliklinika i ambulanti bilo je na raspolaganju vjernicima koji moraju nositi maske i održavati socijalnu distancu. Asif Ahmed, profesor na britanskoj Medicinskoj školi Aston, ovogodišnji hadž proglasio je sigurnim zbog preventivnih mjera.

- Fokus je sprečavanje izbijanja koronavirusa i čini se da to djeluje - rekao je Ahmed za AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.