TURSKA

Erdoanova poruka povodom Kurban-bajrama

Istakao je da je vrlo važno da se svi građani pridržavaju mjera kao što je održavanje lične higijene, nošenje maski i održavanje socijalne distance

Erdoan: Brojni programi podrške. Arhiv

Avaz.ba

30.7.2020

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je u video poruci objavljenoj povodom Kurban-bajrama poželio sretne bajramske praznike muslimanima u Turskoj i u cijelom svijetu, javlja Anadolija.

Podsjetio je da će radost Kurban bajrama ove godine sigurno umanjiti činjenica da hadž ili hodočašće obavlja ograničen broj vjernika zbog pandemije koronavirusa. 

- Nadamo se ipak da će naredne godine milioni muslimana ponovo ljubavlju, entuzijazmom i radošću ispuniti harem Kabe i svetu zemlju. A što se tiče Turske, naša zemlja je borbu protiv pandemije vodila veoma uspješno, ne samo u oblasti zdravstva nego i u svim drugim oblastima, zbog čega je dobila pohvale iz cijelog svijeta. S procesom normalizacije, život u gotovo svim sektorima, osim turizma, dostigao je dinamiku kojom smo ponovo skoro na nivou koji smo imali prije epidemije - kazao je Erdogan.

Istakao je da je vrlo važno da se svi građani pridržavaju mjera kao što je održavanje lične higijene, nošenje maski i održavanje socijalne distance kako bi održali dosadašnji napredak i nastavili ostvarivati još veće ciljeve. 

- Tokom perioda pandemije, posvetili smo posebnu pažnju i pružili podršku svakom građaninu naše zemlje, počevši od ljudi s najnižim primanjima - dodao je turski predsjednik, napominjući da su proveli brojne programe podrške kako bi sačuvali radna mjesta.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan. Agencije

Mogućnosti i sredstva Republike Turske pružilo smo za svih 83 miliona naših građana te tako omogućili da sa entuzijazmom gledamo u budućnost. Nemamo ni najmanju sumnju da će naš narod, sredstvima koja smo im pružili, svojom marljivošću, trudom i produktivnošću, dati doprinos u ostvarenju ideala velike i snažne Turske - rekao je Erdoan. 

Izrazio je nadu da će Turska i u narednom periodu nastaviti sa novim pobjedama i napretkom na svim poljima.

Odlučni smo da pobjedom zaključimo našu borbu na širokom području od Iraka i Sirije do Libije za sebe ali i za naše prijatelje i braću u ovim zemljama. Nastavit ćemo također s naporima da zaštitimo naša prava na Istočnom Mediteranu i Egejskom moru. U skladu s vakufom Fatiha Sultana Mehmeda, nećemo oklijevati da ostvarimo naša suverena prava, kao na primjeru džamije Aja Sofije, koju smo ponovo otvorili za molitvu - rekao je Erdogan, poručivši da će njegova zemlja uvijek biti uz obespravljene i potlačene

- I dalje ćemo biti uz sve one koji trpe nepravdu, tiraniju i progon, gdje god da žive u svijetu i bez obzira na njihovu religiju, porijeklo ili kulturu. Sve dok imamo Allahovu pomoć i podršku naroda, nastavit ćemo ovu pravednu i časnu borbu do posljednjeg daha - kazao je predsjednik Republike Turske.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.