ISTANBUL

U Aja Sofiji klanjan bajram-namaz prvi put poslije 86 godina

Turski sud je 10. jula ove godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aja Sofiji dodijeljen status muzeja

Piše: Avaz.ba

Vjernici su morali poštivati mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa

Foto: Anadolu Agency


U istanbulskoj džamiji, Aja Sofija, klanjan je bajram-namaz prvi put poslije 86 godina, javlja Anadolu Agency (AA). Vjernici su morali poštivati mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa među kojima su socijalna distanca, korištenje zaštitnih maski i vlastitih sedžada.

Prethodno je zbog pandemije koronavirusa u džamiji i njenoj okolini obavljeno čišćenje i dezinfekciju prostora uoči Kurban-bajrama, čije je obilježavanje počelo jutrošnjim klanjanjem namaza. Od dana otvorenja Aja Sofije za molitve, 24. jula, redovno su provođene aktivnosti čišćenje i održavanja, pa je istanbulska ljepotica u skladu sa svim epidemiološkim mjerama bila spremna i za prvi bajram-namaz u posljednjih 86 godina.

Nakon podne namaza u četvrtak obavljena je dezinfekcija unutrašnjeg i vanjskog prostora džamije. Pored toga, izvršena je i dezinfekcija prostora između Aja Sofije i Sultan Ahmedove džamije te izvršena priprema za bajram-namaz. Nakon dezinfekcije zidovi i tepisi u Aja Sofiji poprskani su ružinom vodom.

  • Aja Sofija je od 1985. na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a

    Aja Sofija je od 1985. na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a

    Foto: AFP


Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja. Turski sud je 10. jula ove godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na