POSLJEDICE PANDEMIJE

Katastrofalan ekonomski pad država eurozone

Evropske vlade suprotstavljaju se recesiji s masovnim stimulativnim paketima

Fond za oporavak vrijedan 750 milijardi eura. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

31.7.2020

Ekonomija devetnaestočlane eurozone opala je za katastrofalnih 12,1 posto tokom drugog kvartala u odnosu na kvartal prije uvođenja restriktivnih mjera koje su zamrznule ekonomske i potrošačke aktivnosti. To je najveći ekonomski pad u historiji eurozone.

Španija, koja je pretrpjela najtežu epidemiju koja je razorila njenu turističku industriju, najteže je pogođena ekonomskim padom od 18,5 posto. Italija i Portugal također su pretrpjeli teške udarce, ali nijedna zemlja nije izbjegla posljedice pandemije.

Za valutnu uniju u cjelini to predstavlja najveći ekonomski pad otkako je počela objavljivati takve podatke 1995. Za širu 27-članu Evropsku uniju, čije sve članice ne koriste euro, ekonomski pad iznosi 11,9 posto.

Evropske vlade suprotstavljaju se recesiji masovnim stimulativnim paketima. Čelnici Evropske unije usuglasili su se oko 750 milijardi eura vrijednog fonda oporavka ekonomije od 2021.

Nacionalne vlade pojačale su kreditiranja kako bi održale u životu poslovne aktivnosti i osigurale plaće za radnike. Evropska Centralna banka upumpala je 1,35 triliona eura tek odštampanog novca u ekonomiju, u koraku koji pomaže u održanju niskih kreditnih troškova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.