ISTRAGE

Policija otkrila ko je hakirao Twitter, mozak prevare je bio 17-godišnjak s Floride

Sedamnaestogodišnjaka iz Tampe terete za 30 kaznenih djela povezanih s cyber-napadom

Hakeri su 15. jula upali u Twitterove servere. Ilustracija

Avaz.ba / Index.hr

1.8.2020

Tinejdžer s Floride uhapšen je zbog povezanosti s hakerskim napadom na Twitter račune poznatih, kao što su Barak Obama (Barack), Džo Bajden (Joe Biden) i Elon Musk, ranije ovog mjeseca.

Sedamnaestogodišnjaka iz Tampe terete za 30 kaznenih djela povezanih s cyber-napadom.

- Ti zločini su počinjeni koristeći imena poznatih osoba i slavnih, ali oni ovdje nisu glavne žrtve. Ova prevara je osmišljena kako bi se ukrao novac običnim Amerikancima - rekao je državni tužilac Endrju Voren (Andrew Warren).

Mladić iz Tampe bio je glavni mozak prevare, sumnja se.

Podsjećamo da su hakeri su 15. jula upali u Twitterove servere i hakirali neke od najpoznatijih korisnika te platforme, uključujući američkog predsjedničkog kandidata Džoa Bajdena, zvijezdu realitija Kim Kardašijan (Kardashian), milijardera Elona Muska, bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamu, Bila Gejtsa (Bill Gates).

Kompanija je tokom nekoliko sati blokirala slanje poruka s mnogih računa, uključujući i one potvrđene. Dodala je da će obnoviti pristup svima kad bude mogla garantirati sigurnost.

Hakirani Twitter nalozi. Screenshot

U hakiranim tvitovima pozivalo se pratitelje da će udvostručiti zaradu ako pošalju donacije u kriptovaluti u točno određeni 'kriptovalutni novčanik'. U nekoliko sati nakon započetog hakerskog napada oko 300 ljudi je nasjelo na prevaru i poslalo više od 100.000 dolara vrijedne bitkoine. Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon što su prvi objavljeni.

- Svi me traže da vratim - pisalo je u tvitu službenog računa Bila Gejtsa, osnivača "Microsofta".

Pokušaj prevarena i na Gejtsovom profilu. Screenshot

- Pošalješ mi hiljadu, ja ti vratim dvije hiljade dolara - dodaje se u tvitu.


Twitter je saopćio da je u pitanju "koordinirani" napad čije su mete bili njegovi zaposlenici "s pristupom internim sustavima i alatima."

Na službenom računu Elona Muska djelovalo je da je direktor Tesle i SpaceX-a nudio udvostručenje svake uplate u bitkoinima koja je poslana na adresu njegovog digitalnog novčanika "u narednih 30 minuta".

- Osjećam se velikodušno zbog covida-19 - pisalo je u tvitu, uz link na bitkoin adresu.

Tvitovi su izbrisani nekoliko minuta nakon objave.

No otkako je prvi ovakav tvit uklonjen s Muskovog računa, pojavio se još jedan, a zatim novi i tako ih se naredalo nekoliko.

Iz ureda predsjedničkog kandidata Džoa Bajdena rečeno je da je Twitter "zaključao njegov račun u roku od nekoliko minuta otkako je hakiran te uklonio dotičan tvit".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.