IZRAEL

Demonstracije protiv Netanjahua: U Jerusalemu demonstriralo više od 10.000 ljudi

Hiljade Izraelaca izlazi na ulice nekoliko puta sedmično tokom ovog ljeta pozivajući na ostavku dugogodišnjeg lidera, jer mu se sudi za korupciju

Avaz.ba

2.8.2020

Više hiljada demonstranata okupilo se sinoć ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalemu, zahtjevajući da podnese ostavku. 

Protesta je bilo i u Tel Avivu i ispred njegove kuće u primorskom gradu Cezareji. Bili su to jedni od najvećih protesta proteklih sedmica, a izraelski mediji javljaju da se u Jerusalemu okupilo da demonstrira preko 10.000 ljudi.

Hiljade Izraelaca izlazi na ulice nekoliko puta sedmično tokom ovog ljeta pozivajući na ostavku dugogodišnjeg lidera, jer mu se sudi za korupciju i u znak protesta zbog njegovog odnosa prema krizi nastaloj zbog pandemije koronavirusa.

Demostrancije protiv Netanjahua su najveće od 2011. godine kada se protestovalo zbog visokih troškova života. Netanjahu je pokušao da umanji značaj takvih okupljanja nazivajući demonstrante ljevičarima i anarhistima.

Demonstracije organizuju razne grupe aktivista od kojih se neke protive da Netanjahu bude na vlasti dok mu sude za prevaru, zloupotrebu povjerenja i primanje mita u tri slučaja.

Mnogi demonstranti uključujući mlade nezaposlene Izraelce optužuju Netanjahua da je loše rukovodio krizom zbog zaraze novim virusom i pričinjenom ekonomskom štetom. Nezaposlenost u Izraelu premašila je 20 posto i mnogi vjeruju da je ta zemlja isuvše brzo otvorila ekonomiju poslije početnog uspjeha u suzbijanju virusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.