BOGATAŠI

Milijarderi starog kova vjeruju u zlato, zato im raste bogatstvo

Aleksander Nesis, Muhamed Al Amoudi i Sulejman Kerimov, a među najbogatijim ljudima sveta, imaju najveći pristup zlatu.

Muhamed Al Amoudi. Agencije

Avaz.ba

2.8.2020

Tehnološke i farmaceutske kompanije su "blago" danas, što se pokazalo kao tačno i u doba najveće zdravstveno-ekonomske krize koju svijet pamti. Ipak, nisu jedine koje donose novac.

Tri svjetska milijardera, orijentisana na ulaganje u rudnike, uspjela su da kolektivno postanu bogatiji za 2,8 milijardi dolara  ove godine, samo zbog zlata. 

Cijena žutog metala je nedavno naprasno skočila na skoro 2.000 dolara po unci, a prema nekim predviđanjima, ta cifra bi mogla da se popne sve do 3.500 dolara u narednom periodu. U svakom slučaju, "old-school" investitori su pokazali da još ima mnogo razloga za jverovanje u zlato.

Oni su Aleksander Nesis, Muhamed Al Amoudi i Sulejman Kerimov, a među najbogatijim ljudima sveta, imaju najveći pristup zlatu. 



Sulejman Kerimov. Agencije

Zbog pandemije koronavirusa koja uništava ekonomije, a centralne banke i vlade pojačavaju stimulativne mjere, zlato je ponovo na tronu. Investitori koji "lete" ka plemenitom metalu gurnuli su njegovu cijenu na rekordno visok nivo.

Kerimov, čija porodica kontroliše oko 77% kompanije "Polyus PJSC", najvećeg ruskog rudnika zlata, sada vrijedi 6,6 milijardi dolara, a samo ove godine je tom bogatstvu pridodato 1,6 milijardi dolara, pošto su se akcije njegove kompanije skoro udvostručile. 

Bogatstvo Nesisa, čija "ICT Group" ima 27% udjela u "Polymetal International Plc", poraslo je na 3,7 milijardi dolara, dok se kompanija "MIDROC Gold Mine Plc" popela na 9,2 milijarde dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.