PANDEMIJA

Donald Tramp kontra glavnog medicinskog stručnjaka Bijele kuće

Na tvrdnje Faučija o porastu zaraženih odgovorio da SAD ima više potvrđenih slučajeva koronavirusa nego druge države zbog toga što testiraju mnogo više stanovništva

Donald Tramp. Arhiva

Avaz.ba

2.8.2020

Glavni medicinski stručnjak Bijele kuće Entoni Fauči (Anthony Fauci) je svjedočio pred Kongresom da je u Sjedinjenim Američkim Državama primjetan porast slučajeva za razliku od Evrope koja uspijeva ukrotiti zarazu. Predsjednik Amerike Donald Tramp  (Trump) je negirao doktorove tvrdnje kazavši da je razlog toga veliki broj testiranja.

Tramo je na tvrdnje Faučija odgovorio na svom Twitteru gdje je napisao da SAD ima više potvrđenih slučajeva koronavirusa nego druge države zbog toga što testiraju mnogo više stanovništva. 




Entoni Fauči. Agencije

Iako oni jesu testirali više nego bilo koja druga država, epidemiolozi i statističari kažu da stopa pozitivnosti ukazuje na to da se virus brzo širi u toj državi, piše "Forbes".

Pred Kongresom Fauči je objasnio zašto je u Sjedinjenim Državama gora epidemiološka situacija nego u Evropi kazavši da su Evropljani, nakon što je prvi put virus poče da se širi, zaustavili 90 posto svoje ekonomije dok je SAD to uradila na 50 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.