ZAKLJUČENA MISIJA

Istražitelji Ujedinjenih naroda otkrivaju: Kako je virus sa životinje prešao na čovjeka

Istinski cilj je u tome da obiđemo ljudske klastere koji su se prvi pojavili, kaže Rajan

Pandemija je krenula iz Kine. AFP

Avaz.ba / Fena

3.8.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je njen izviđački tim, koji je istraživao porijeklo epidemije koronavirusa u Kini, zaključio svoju misiju u toj zemlji. Agencija Ujedinjenih naroda za javno zdravstvo pristala je da pruži usluge za slanje šireg tima, prije svega u sumnjivu zonu epidemije.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejezus (Ghebreyesus) izjavio je da će „međunarodni tim“ biti poslan u Vuhan, gdje je, kako se vjeruje, pandemija prvi put izbila krajem prošle godine. Gebrejezus je kazao da su „opis rada“ sačinili WHO i Kina, ali to nije konkretizirao.

Doktor Majkl Rajan (Michael Ryan), čelnik odjela za vanredne situacije WHO-a, ukazao je na „razlike u epidemiološkim slikama“ i kazao je da će studije i podaci koji se prikupljaju njima biti procijenjeni.

- Istinski cilj je u tome da obiđemo ljudske klastere koji su se prvi pojavili i da se vratimo sistematskom radu koji bi ustanovio kada je probijena barijera prenosa sa životinjske na ljudsku vrstu - kazao je Rajan.

- Kada shvatite gdje je barijera probijena, onda se na sistematičan način okrećete studijama o tome kako ju je životinjska vrsta probila - dodao je Rajan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.