MIROVNI PROCES

Održali sastanak: Šta je Pompeo dogovorio sa talibanima

Oslobađanje talibanskih zatvorenika postalo je velika prepreka za početak unutarafganistanskih razgovora

Zarobljeni talibani nadaju se izlasku na slobodu. AFP

Avaz.ba

3.8.2020

Američki državni sekretar Majkl Pompeo (Mike) održao je videosastanak sa glavnim pregovaračem talibana Mula Baradar Ahundom u vezi statusa mirovnog procesa u Afganistanu, rekao je danas portparol talibana Suhail Šahin.

On je rekao da je bilo riječi i o pitanju zatvorenih talibana čije se oslobađanje zahtijeva od afganistanskih vlasti, prenosi Srna. Talibani traže oslobođenje zatvorenika prije ulaska u pregovore sa službenicima američke administracije. 

Sastanak između Pompea i Ahunda održan je u vrijeme kada su afganistanske snage vratile kontrolu nad zatvorom u koji su upali pripadnici "Islamske države" kako bi oslobodili više stotina svojih saboraca. Oslobađanje talibanskih zatvorenika postalo je velika prepreka za početak unutarafganistanskih razgovora koji su trebali krenuti do 10. marta.

Amerika je postigla dogovor sa talibanima 29. februara o povlačenju američkih snaga u kojem se od Kabula traži da oslobodi do 5.000 talibanskih zatvorenika, a zauzvrat bi bilo na slobodu pušteno 1.000 zarobljenih pripadnika vladinih snaga. Talibani su oslobodili oko 1.000 zatvorenika, a afganistanska administracija, pod pritiskom SAD, oko 4.600.

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani ne želi da oslobodi preostalih 400 sa liste jer navodi da su umiješani u teže zločine. On predlaže oslobađanje drugih 500 koji nisu na listi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.