BURNO U ŠPANIJI

Odlazak bivšeg kralja u inozemstvo kompromituje državu

Prema riječima zamjenika španskog premijera Pabla Iglesijasa, Huan Karlos treba da odgovara za bilo kakve navodne prekršaje u Španiji

Huan Karlos: Sumnjive transakcije. AFP

Avaz.ba / Srna

3.8.2020

Zamjenik španskog premijera Pablo Iglesijas (Iglesias) izjavio je danas da odluka bivšeg kralja Huana Karlosa (Juan Carlos) da napusti zemlju usljed istrage zbog korupcije nije vrijedna bivšeg šefa države i da time kompromituje monarhiju.

- Odlazak Huana Karlosa u inostranstvo čin je koji nije vrijedan bivšeg šefa države i monarhiju ostavlja u veoma kompromitujućem položaju – rekao je lider partije krajnje ljevice Podemos.

Prema njegovim riječima, Karlos treba da odgovara za bilo kakve navodne prekršaje u Španiji i da demokratska administracija ne može da opravda ponašanja koja narušavaju monarhiju. Bivši španski kralj Huan Karlos Prvi uputio je nešto ranije pismo svom sinu kralju Felipeu Šestom da napušta Španiju i da će živjeti u drugoj zemlji usljed finansijskog skandala.

Karlos ističe da ne želi da otežava ulogu njegovog sina kao kralja. Od početka godine, kada je španski Vrhovni sud pokrenuo istragu, mediji su objavili brojne detalje iz istrage Švicarske o milionima eura koje je navodno Karlos dobio od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha. 

Karlos je, navodno, prebacio veliki iznos svom prijatelju i istražitelji taj potez razmatraju kao mogući pokušaj skrivanja sredstava od vlasti. Kraljevska palata negira da je Felipe bio upoznat o očevim finansijskim neregularnostima. U saopćenju se ističe da Felipe poštuje odluku oca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.