NAUČNICI

Preminuo Vilijem Ingliš, jedan od izumitelja kompjuterskog miša

Prvu verzija miša predstavljao je drveni blok sa jednim dugmetom i dva točkića kojim su se pravili vertikalni i horizontalni pokreti

Ingliš: Realizirao ideju svog kolege. Somag News

Avaz.ba

3.8.2020

Sukreator kompjuterskog miša Vilijem Ingliš (William English) preminuo je u 91. godini, potvrdila je njegova supruga, prenosi BBC.

Služeći se idejom svog kolege, Daglasa Engelberta (Douglas Engelbart), u počecima izrade kompjutera kakve danas poznajemo, američki inženjer i izumitelj prvi miš je napravio 1963. godine. Prvu verzija miša predstavljao je drveni blok sa jednim dugmetom i dva točkića kojim su se pravili vertikalni i horizontalni pokreti.

- Radili smo na sređivanju teksta i za to nam je bilo potrebno oruđe kojim ćemo birati slova i riječi - rekao je Ingliš prije dvije decenije.

Miš se upotrebljavao za njegov prototip kompjutera na institutu Stenford. Ideja je bila Engelbertova, ali ju je Ingliš realizirao, dok je Engelbert svoju ideju opisao samo kao skicu.

Nekoliko decenija kasnije, kompjuteri i miševi su postali uobičajena stvar i danas se nalaze u praktično svakom domu. Ingliš je rođen je 1929. godine u Kentakiju, a studirao je elektrotehniku prije nego što se priključio američkoj mornarici. Njegov kolega Engelbert umro je 2013. u 88. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.