SJEDINJENE DRŽAVE

Tramp povlači imenovanja dvojice dužnosnika

Tata je bivšeg predsjednika Baraka Obamu nazvao "terorističkim vođom"

Američki predsjednik Donald Tramp. Agencije

Avaz.ba

4.8.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) povukao je imenovanje Entonija Tata (Anthony Tata), penzionisanog brigadnog generala s mjesta pomoćnika ministra obrane za politička pitanja te Majka Orajlija (Mike O'Rielly), koji je na drugi mandat bio imenovan za člana Federalnoga povjerenstva za komunikacije (FCC).

Tata je bivšeg predsjednika Baraka Obamu (Barack) nazvao "terorističkim vođom". 

Izjava Bijele kuće uslijedila je dan nakon što je glasnogovornica Pentagona rekla da je Tata, koji nije uspio osigurati saslušanje za potvrdu Senata, preuzeo drukčiju političku ulogu u Ministarstvu obrane.

Bijela kuća je objavila da povlači imenovanje Orajlija, koji je na drugi mandat bio imenovan za člana Federalnoga povjerenstva za komunikacije. 

Najava je uslijedila manje od sedam dana nakon što je predsjednik senatskoga Odbora za vojna pitanja Jim Inhofe rekao da će blokirati imenovanje Orajlija zbog jednoglasne odluke petočlanog Federalnoga povjerenstva za komunikacije da Ligado Networksu omogući razmjenu mobilne širokopojasne mreže male snage.

Orajli koji je u Federalnom povjerenstvu za komunikacije od 2013., u ponedjeljak nije odgovorao na zahtjev za komentarom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.