ISTRAŽIVANJA

Svjetska zdravstvena organizacija sumnja u rusku vakcinu

Rusija je jučer saopćila da namjerava u septembru pokrenuti masovnu proizvodnju vakcina protiv koronavirusa

Čeka se efikasna vakcina protiv koronavirusa. AFP

Avaz.ba

4.8.2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je Rusiju da se pridržava utvrđenih smjernica za proizvodnju sigurnog i efikasnog cjepiva protiv koronavirusa nakon što je Moskva objavila da planira ubrzo započeti s proizvodnjom vakcine.

Rusija je jučer saopćila da namjerava u septembru pokrenuti masovnu proizvodnju vakcina protiv koronavirusa, odnosno nekoliko miliona doza mjesečno do iduće godine. Tamošnji zvaničnici su naveli da je projekt instituta Gamaleja u Moskvi dostigao naprednu fazu razvoja i uskoro će proći državnu registraciju.

- Računamo na pokretanje masovne proizvodnje u septembru - rekao je ministar industrije Denis Manturov.

No, portparol WHO-a Kristijan Lindmejer (Christian Lindmeier) novinarima u Ženevi je rekao da svaka vakcina ili lijek treba proći kroz sva ispitivanja prije nego što dobije dozvolu za uvođenje u program.

- Ponekad pojedini istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je, naravno, kao takva, sjajna vijest. Međutim, između pronalaženja i pretpostavke da možda postoji vakcina koja djeluje, velika je razlika – rekao je Lindmejer.

Naučnici sa Zapada izrazili su zabrinutost zbog brzine razvoja ruskih vakcina, sugerirajući da bi Rusi mogli ići “prečicama” pod pritiskom svojih vlasti da je isporuče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.