LIBAN NA NOGAMA

Najmanje 27 mrtvih i 2.500 ranjenih u eksploziji: Odgovorni za katastrofu u Bejrutu platit će cijenu

Eksplozije su se čule čak do Nikozije, na mediteranskom otoku Kipru, udaljenom 240 kilometara

U gradskoj luci bili smješteni zaplijenjeni eksplozivni materijali. AFP

Avaz.ba

4.8.2020

Dvije razorne eksplozije, koje su danas pogodile Bejrut, usmrtile su najmanje 27 ljudi, a blizu 2.500 je ranjeno, prema preliminarnim procjenama ministra zdravlja Libana Hamada Hasana.

- To je katastrofa u svakom smislu te riječi - rekao je Hasan prilikom posjete bolnici u libanskoj prijestonici koja je ostala u strahu i haosu.

Zaglušujuća druga eksplozija poslala je u nebo ogromnu narandžastu vatrenu kuglu, zgromila luku i poslala udarni val, sličan tornadu, da probija grad, razbijajući prozore na zgradama kilometarima od mjesta incidenta, prenosi AFP. 

Vojnik u luci u Bejrutu rekao je za AFP: 

- Unutra je katastrofa. Na tlu su leševi. Hitna pomoć još uvijek sakuplja mrtve.

Haotična situacija u Bejrutu. AFP

Eksplozije su se čule čak do Nikozije, na mediteranskom otoku Kipru, udaljenom 240 kilometara od Bejruta.

Uzrok eksplozija nije bio odmah poznat, ali visoki libanski dužnosnik, šef opće sigurnosti Abas Ibrahim, rekao je da su u gradskoj luci bili smješteni zaplijenjeni eksplozivni materijali.

- Čini se da postoji skladište s materijalom koji je oduzet prije mnogo godina i da je riječ o visoko eksplozivnom materijalu - rekao je Ibrahim.

Premijer Hasan Dijab je dodao da će oni koji su odgovorni za ovu katastrofu „platiti cijenu“. On je pozvao prijateljske države da pomognu. Među prvima se javila Francuska, a humanitarnu pomoć Libanu ponudio je susjedni Izrael, mada u odnosima između ove dvije države, koje su tehnički i dalje u ratu, vlada velika napetost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.