HRVATSKI PREMIJER U KNINU

Plenković: "Oluja" je stvorila uvjete za oslobođenje velikog dijela BiH

S tugom se prisjećamo stotina tisuća prognanika koji su protjerani sa svojim ognjišta, rekao Plenković

Plenković: Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti. Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Fu. M. / Avaz.ba

5.8.2020

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježava se danas, na dan kada je akcijom "Oluja" prije 25 godina oslobođen Knin.

Okupljenima u Kninu obratio se i hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz Knina. Pobjedu u ratu najbolje simbolizira slika Franje Tuđmana koji dan nakon oslobođenja Knina ljubi hrvatsku trobojnicu na kninskoj tvrđavi. Taj trenutak i danas u svima nama budi jake emocije, osjećaj ponosa i duboke zahvalnosti, jer je značio da je rat završio i da se prognani mogu vratiti svojim domovima. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez pobjede. Oluja je pobijedila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića - naglasio je Plenković.

Istakao je i da je "Oluja" razbila obruč oko bihaćke enklave, "oko ljudi kojima je prijetila sudbina Srebrenice".

- Oluja je stvorila uvjete i za oslobođenje velikog dijela BiH te otvorilo prostor za Dejonski sporazum, kojim je okončan rat u BiH. Zbog svega toga, Oluja, koja je izvedena na našem teritoru, bila je pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna. Ona je bila vrhunac svih napora za oslobođenje Hrvatske i stoga je s pravom možemo smatrati našem najvećom pobjedom - rekao je Plenković.

Hrvatski državni vrh u Kninu. Hrvoje Jelavic/PIXSELL

- Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. S tugom se prisjećamo stotina tisuća prognanika koji su protjerani sa svojim ognjišta. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbjeg, za mnoge Srbe to je bio zbijeg pred hrvatskim snagama. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, ali mora se još toga napraviti - rekao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.