ODLAZAK NOBELOVCA

Džon Hume sahranjen na skromnoj ceremoniji

U porukama koje je pročitao biskup Donal McKeown, papa Franjo je pohvalio Humeove neumorne napore na promoviranju mira

Fu. M. / Avaz.ba
05.08.2020 16:39

Skromna ceremonija

Foto: afp

Sjevernoirski mirotvorac Džon Hume (John), koji će ostati upamćen po svojoj nepoljuljanoj predanosti nenasilju, sahranjen je na skromnoj ceremoniji u srijedu s koje su pročitane poruke podrške pape Franje, bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona (Clinton) i još jednog laureata Nobelove nagrade za mir, Dalaj Lame.

Hume katolički tvorac mirovnog sporazuma na Veliki petak iz 1998. koji je okončao 30-godišnje sektaško nasuilje, hvaljen je zbog napora na dovođenju čelnika britanske regije razdirane krvoprolićem za pregovarački sol. On je preminuo u ponedjeljak u 83. godini.

Poštujući restrikcije radi sprečavanja širenja COVID-19, manje od 100 gostiju s maskama na licima, uključujući irskog premijera Micheala Martina i katoličke i protestantske čelnike Sjeverne Irske, okuplio se oko velike katedrale Svete Eugenije u Humeovom rodnom Deriju.

U porukama koje je pročitao biskup Donal McKeown, papa Franjo je pohvalio Humeove neumorne napore na promoviranju mira, Dalaj Lama je pomenuo njegovu duboku uvjerenost u snagu dijaloga, dok su Klinton i njegova supruga Hilari izrazili tugu gubitkom prijatelja.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u svojoj poruci da je zapalio svijeću pred svojim uredom u Downing Streetu broj 10 u znak sjećanja na „diva od političara“.

Komentari

NA VRH