BUGARSKA

Demonstracije poljuljale premijera: Bojko Borisov spreman da odstupi

Više hiljada Bugara protestuje od početka jula i neki su postavili šatorska naselja

Borisov: Tvrde da je oslabio državne institucije u korist tajkuna. Arhiv

Avaz.ba / Srna

5.8.2020

Bugarski premijer Bojko Borisov sugerisao je danas da bi mogao podnijeti ostavku nakon višesedmičnih antivladinih protesta, ali da bi njegova administracija trebala da ostane do kraja mandata naredne godine.

Više hiljada Bugara protestuje od početka jula i neki su postavili šatorska naselja, blokiraju raskršća u Sofiji, optužuju premijera Borisova da je oslabio državne institucije u korist tajkuna.

Borisov nije objavio nikakve detalje, ali je izrazio želju da izbjegne raspad vlasti i raspuštanje parlamenta u vrijeme kada je privreda pogođena uticajem pandemije virusa korona.

On nije govorio o optužbama demonstranata, ali je naglasio da je njegova administracija naporno radila da bi smanjila krijumčarenje i da je naškodila interesima lokalnih oligarha. 

Spreman sam da odem sa funkcije bilo kada i ne želim nikakve tenzije zbog mene. Održat ću razgovore sa koalicionom partnerima i ponudit ću nekoliko opcija, uključujući i tu da ja odem sa funkcije, a da administracija nastavi sa radom - naglasio je Borisov.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.