AMERIČKI IZBORI

Džo Bajden neće putovati u Milvoki da prihvati predsjedničku nominaciju

Ovo je nagovještavaj da bi stranačka konvencija mogla biti potpuno virtualna

Piše: Avaz.ba

Bajden: Zdravlje i sigurnost američkog naroda na prvom mjestu

Foto: Arhiv


Džo Bajden (Joe Biden) neće otputovati u Milvoki da prihvati nominaciju Demokratske stranke uoči izbora za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država u novembru zbog briga u vezi koronavirusa, saopćili su stranački zvaničnici, nagovještavajući da bi stranačka konvencija mogla biti potpuno virtualna.

To je posljednji primjer sveprisutnih posljedica pandemije po predsjedničke izbore u 2020. i posljednji je udarac tradicionalnim stranačkim konvencijama na kojima se uručuju nominacije koje kroz historiju obilježavaju početak jesenje predizborne kampanje, prenosi Fena.

- Od samih početaka ove pandemije stavili smo zdravlje i sigurnost američkog naroda na prvo mjesto. Slijedili smo nauku, slušali smo doktore i eksperte s polja javnog zdravstva i nastavljamo da prilagođavamo naše planove u cilju zaštite ljudskih života - izjavio je čelnik Nacionalnog komiteta Demokratske stranke (DNC) Tom Perez.

- To je ona vrsta čvrstog i odgovornog čelništva koje Amerika zaslužuje. I to je vrsta čelništva koju će Džo Bajden unijeti u Bijelu kuću - kazao je Perez.

Još se ne zna kako bi Bajden mogao prihvatiti nominaciju. Zvaničnik DNC-a kazao je kako se sada očekuje da će svi govornici i prezenteri s konvencije koja će trajati od 17 do 24. avgusta govoriti s udaljenih lokacija. Aktuelni predsjednik SAD je Donald Tramp (Trump).

NA VRH