TRAŽI SE ODGOVOR

Počela istraga o uzrocima eksplozije u Bejrutu

U razornoj eksploziji poginulo je 135 ljudi, a ranjeno oko 5.000

Zgrade u gradu su oštećene. AFP

Avaz.ba

6.8.2020

Istražitelji su počeli da pretražuju ruševine luke u Bejrutu ne bi li otkrili uzrok velike eksplozije koja je potresla u utorak glavni grad Libana, a Vlada je naredila da lučki zvaničnici budu u kućnom pritvoru dok se spekuliše da je nemarnost kriva za razaranje.

Traži se odgovor na pitanje kako je 2.750 tona amonijum nitrata, izuzetno eksplozivne hemikalije koja se koristi za đubrivo, skladišteno u luci šest godina. 

U razornoj eksploziji poginulo je 135 ljudi, a ranjeno oko 5.000, saopštio je ministar zdravlja Libana Hamad Hasan.

Bolnice su prenatrpane, a jedna oštećena u eksploziji morala je da evakuiše pacijente na obližnje polje. 

Zgrade u gradu su oštećene i guverner Bejruta je rekao da stotine hiljada možda neće moći da se vrate u svoje domove dva ili tri mjeseca.

Spekulacije o nemaru podstaklo je zvanično pismo koje se pojavilo na internetu, a u kome se vidi da je odjeljenje carine godinama upozoravalo da velike zalihe amonijum nitrata u hangaru u luci predstavljaju opasnost i tražilo od sudskih zvaničnika da se donese presuda o uklanjanju.

Tako veliki tovar uskladišten je u luci otkako je konfiskovan s jednog broda koji je, kako se vjeruje, detoniran je pošto je požar izbio u bilzini.

Državni tužilac Gasab Oueidat naredio je sigurnosnim agencijama da odmah počnu istragu svih pisama koje se tiču materijala uskladištenog u luci, kao i ljudi zaduženih za održavanje skladištenje i zaštitu hangara. su ostali bez kuće i obećana je kompenzacije za žrtve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.