UNIŠTEN GRAD

Godišnjica prvog napada atomskom bombom u historiji: Ubijeno 140.000 ljudi

Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba Fat Man bačena je na grad Nagasaki

6. avgusta 1945. jedna atomska bomba uništila grad. Arhiv

Avaz.ba

6.8.2020

Veliko zvono odjeknulo je u četvrtak ujutro u Hirošimi na 75. godišnjicu prvog napada atomskom bombom u historiji, na početku komemorativne svečanosti s koje je gradonačelnik pozvao sve zemlje da odbace sebični nacionalizam i ujedine se u borbi protiv svih prijetnji.

Zbog protuepidemijskih mjera, ulazak u Memorijalni park mira na komemorativnu svečanost ove je godine bio ograničen samo na preživjele i njihove porodice. 

S obzirom na značaj 75. godišnjice bombardiranja, u kojemu je ubijeno 140.000 ljudi, unatoč epidemiji Covida-19 gradske su vlasti, uz stroge mjere opreza, ipak odlučile održati komemoraciju .

6. avgusta 1945. jedna je atomska bomba uništila naš grad. Tada se govorilo da ovdje ništa neće rasti u idućih 75 godina, a ipak Hirošima se oporavila i postala simbol mira -  rekao je gradonačelnik Kazumi Matsui. 

Nebo je bilo vedro kada je u 8:15 sati američki bombarder B-29 Enola Gay bacio atomsku bombu Little Boy. Arhiv

Nebo je bilo vedro 6. avgusta 1945. kad je u 8:15 sati američki bombarder B-29 Enola Gay bacio na grad atomsku bombu Little Boy koja je istog dana i idućih sedmica usmrtila 140.000 ljudi.

U četvrtak, točno u vrijeme kad je bomba eksplodirala, zazvonilo je zvono dok su okupljeni u Memorijalnom parku na jakoj ljetnoj vrućini tišinom odali počast žrtvama. 

Gradonačelnik Matsui prisjetio se pandemije gripe 1918. koja je oduzela milijune života i terorizirala svijet, jer se, istaknuo je, zemlje sukobljene u Prvom svjetskom ratu nisu mogle zajednički suočiti s tom pošasti.

Uslijedilo je jačanje nacionalizma koji je doveo do Drugog svjetskog rata i napada atomskom bombom. Nikada ne smijemo dopustiti da se ta bolna prošlost ponovi. Civilno društvo mora odbaciti egocentrični nacionalizam i ujediniti se protiv svih prijetnji - poručio je Matsui. 

Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba Fat Man bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. avgusta otvorivši put završetku Drugog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.