SJEVERNA MAKEDONIJA

Preokret u Skoplju, vladajuća koalicija bez pobjednika izbora Zorana Zaeva

VMRO-DPMNE i DUI zajedno imaju 59 od ukupno 120 poslanika u Sobranju

Socijaldemokrati osvojili izbore. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

6.8.2020

VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integracije na putu su da postignu dogovor kojim bi iz buduće vladajuće koalicije bile izostavljene socijaldemokrate Zorana Zaeva, javljaju albanski mediji u Sjevernoj Makedoniji, a piše RTS.

Suštinu još nezvaničnog dogovora VMRO-DPMNE i DUI predstavlja pristanak druge najjače makedonske stranke da mjesto premijera, prve godine mandata nove vlade, prepusti kandidatu albanske stranke, a da u preostale tri na čelu kabineta bude kadar VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE i DUI zajedno imaju 59 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, pa im za formiranje nove vlade treba podrška bar još dva poslanika drugih stranaka.

Dvije stranke, navodno, računaju na podršku dva poslanika Ljevice i Demokratske partije Albanaca, kao i na četiri mandata koje je osvojila Alternativa Afrima Gašija, podsjeća RTS.

Ljevica, iako bi mogla da podrži vladu VMRO-DPMNE i DUI, neće biti deo novog kabineta, javlja makedonski portal Plusinfo. Za sada nema reakcije iz SDSM-a Zorana Zaeva, koja je na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova i 46 mandata u Sobranju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.