"FAKE NEWS"

Stejt department: Rusija širi online dezinformacije preko mreže portala

Ovakav nalaz objavljen jučer rijedak je za administraciju predsjednika Donalda Trampa koja je oprezna u optuživanju Kremlja za kampanje dezinformacija

Fake News sve rašireniji. ilustracija

Fu. M. / Avaz.ba

6.8.2020

Rusija koristi dobro razvijenu onlione operaciju koja uključuje jedan broj internet-stranica preko kojih djeluje da izazove konfuziju oko koronavirusa šireći teorije zavjere i dezinformacije, navodi američki Stejt department u izvještaju.

Ovakav nalaz objavljen jučer rijedak je za administraciju predsjednika Donalda Trampa (Trump) koja je oprezna u optuživanju Kremlja za kampanje dezinformacija, posebno oko američkih izbora, navodi agencija AP.

Stejt department je u izvještaju iznio detalje o ciklusu dezinoformacija koji podržava Rusija i kojim se online šire lažne informacije preko mreže portala. Napori Kremlja u posljednje vrijeme najviše su usmjereni na teorije zavjere oko pandemije, pokazuje izveštaj.

- Rusija igra značajnu ulogu u kreiranju i širenju dezinformacija i propagande oko mnogih tema - rekla je Lea Gabrijel, šefica Centra za globalno angažovanje u Stejt departmentu.

Stejt department je naveo više od šest stranica koji služe kao posrednici za Rusiju, koji su širili niz teorija zavjere oko pandemije preko društvenih mreža, teme o kojima se žustro raspravljalo na platformama.

Portali koje je Stejt department identifikovao promovrsali su teorije zavjere koje tvrde da je Kovid-19 stvoren u laboratoriji kao biološko oružje, da Bil Gejts (Bill Gates) planira da upotrijebi pandemiju kao izgovor da ubaci mikročip u ljude i da su planovi za vakcinu za koronavirus samo način da farmaceutske kompanije zarade. Ne pružaju se nikakvi dokazi iza tih tvrdnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.