BELGIJA

Upaljen narandžasti alarm: Moguće uvođenje obaveznog nošenja maski u Briselu

U Belgiji je do sada od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 9.859 ljudi

U Antverpenu uveden policijski sat prvi put još od Drugog svjetskog rata. AFP

Avaz.ba / Srna

6.8.2020

Regionalne vlasti u Briselu zahtijevat će od stanovništva da nose maske na javnim mjestima i privatnim lokacijama dostupnim javnosti ukoliko se nastavi nagli porast broja zaraženih koronavirusom, saopćeno je iz regionalne uprave.

Predsjednik regionalne Vlade u Briselu Rudi Vervort izjavio je da će nošenje maski biti obavezno ukoliko dnevni broj zaraženih bude 50 na 100.000 stanovnika i ukoliko takva situacija bude trajala sedam dana. Prošle sedmice prosječan dnevni broj zaraženih na 100.000 stanovnika bio je 38,4.

Belgija je uvela stroga ograničenja socijalnih kontakata 27. jula, nakon nekoliko sedmica rasta broja zaraženih.

Velika Britanija je saopćila da će uvesti obavezan karantin za belgijske državljane, a Njemačka i Nizozemska su savjetovale građanima da ne putuju u belgijski grad Antverpen, gdje je zbog virusa korona 29. jula uveden prvi policijski sat još od Drugog svjetskog rata.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu zaraze označio je cijelu Belgiju "narandžastim kodom" za virus korona, što znači da je broj slučajeva zaraze već dvije sedmice 20 na 100.000 stanovnika. U Belgiji je do sada od posljedica zaraze virusom preminulo 9.859 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.