STIŽE JAK TOPLOTNI TALAS

Temperature bi mogle dostići historijski maksimum

Najviša temperatura će se približiti historijskom rekordu od 38,7 stepeni, koji je zabilježen u julu prošle godine

Pariz: Predviđa se da će temperatura biti viša od 32 stepena svakog dana iduće sedmice. AFP

Avaz.ba / Srna

6.8.2020

Zapadna Evropa priprema se za jak toplotni talas koji će i drugi vikend zaredom donijeti ekstremnu temperaturu, a u Velikoj Britaniji očekuje se da će se približiti historijski rekordnoj temperaturi od 38,7 stepeni Celzijusovih.

Velika Britanija će se sutra približiti najvećoj temperaturi ove godine, koja je dostignuta tokom vrućina prošle sedmice, prenosi CNN. 

Najviša temperatura će se približiti historijskom rekordu od 38,7 stepeni, koji je zabilježen u julu prošle godine, pokazuje prognoza Met ofisa, britanske službe za vremensku prognozu.

Upućeno upozorenje za pojedine dijelove Britanije. AFP

Met ofis je već izdao upozorenje za dijelove Britanije u kojima će temperatura ovog vikenda narasti do gotovo 37 stepeni. Očekuje se da će se ovaj put toplotni talas u Londonu i okolnim područjima zadržati najmanje sedam dana.

Za glavni grad Francuske Pariz predviđa se da će temperatura biti viša od 32 stepena svakog dana cijele iduće sedmice. U Belgiji će u nekim mjestima u nedjelju biti i do 14 stepeni toplije od prosjeka, uz najvišu temperaturu veću od 32 stepena.

U Briselu će tokom vikenda biti 34 ili 35 stepeni. U Amsterdamu i drugim dijelovima Holandije tokom vikenda temperatura bi mogla dostići i do 32 stepena. Nadprosječno toplo moglo bi u zapadnoj Evropi ostati sljedećih devet dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.