SAVJETI STRUČNJAKA

13 savjeta doktora Faučija kojima poručuje kako da se zaštitimo

Savjeti su drastični, lični i zahtjevaju veliku disciplinu

Z. K. / Avaz.ba

Maske su najbolje sredstvo za zaustavljanje širenja zaraze

Foto: Ilustracija


Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči (Anthony Fauci) poručio je šta treba i šta ne treba da radimo ako želimo da izbjegnemo zarazu koronavirusom. Savjeti su drastični, lični i zahtjevaju veliku disciplinu, piše "RTS".

Izbjegavajte kafane

To što su kafane otvorene ne znači da su bezbjedne. Doktor Fauči kaže da mahom imaju slabu ventilaciju, što pogoduje širenju virusa. Savjet je da sjedite u bašti i nosite masku. 

Nosite masku stalno

Iako je na početki pandemije govorio da su maske neophodne medicinskom osoblju, doktor Fauči sada smatra da svi treba da ih nose čim napuste dom, jer su maske najbolje sredstvo za zaustavljanje širenja zaraze. Naročito je opasno biti bez maske u većoj grupi ljudi. 

Distancirajte se

Kada savjetuje fizičko distanciranje, doktor Fauči preporučuje izbjegavanje svakog okupljanja, ne samo udaljavanje na dva metra od druge osobe. 

Spremite se za nepredviđeno

Čak i kada ne očekujete da ćete nekoga sresti ili da ćete se naći u gužvi jer biste samo da "skoknete" do apoteke ili prodavnice, može vam se dogoditi suprotno. Zato uvijek pri sebi treba imati masku i sredstvo za dezinfekciju ruku. 

  • Doktor Fauči: Savjetuje fizičko distanciranje

    Doktor Fauči: Savjetuje fizičko distanciranje

    Foto: Agencija


Preuzmite odgovornost

Ili ste dio rješenja ili ste uzrok problema, poručio je doktor Fauči sugrađanima koji ne poštuju propisane mjere i savjete. Svako od nas odgovoran je prema sebi, ali i prema okolini, borba sa epidemijom je proces koji se ruši pojedinačnim slučajevima nonšalantnog i neodgovornog ponašanja. 

Čuvajte se "zdravih"

Više od trećine zaraženih nema nikakve simptome, a prenose virus, i to je najveća opasnost u ovoj pandemiji. Budući da ne znate ko je oko vas zaražen, pa čak ni da li ste vi nosilac virusa, ponašajte se kao da ste stalno okruženi kliconošama. 

Vakcinišite se

Čim bude dostupna vakcina, nemojte oklijevati da je primite, poručuje doktor Fauči. On je svjestan svih otpora i sumnji koje se javljaju u pogledu vakcinacije, ali kaže da se "imunitet krda" ne može dostići na drugačiji način bez katastrofalnih posljedica po populaciju i zdravstveni sistem. 

Čim osjetite simptome, testirajte se

Doktor Fauči je veliki pobornik masovnog testiranja jer vjeruje da se jedino tako može "ući u trag" načinu širenja virusa. Svakome ko osjeti simptome (temperatura, malaksalost, suhi kašalj, odsustvo čula ukusa i mirisa) on savhetuje da se odmah testira i da se samoizolira prije nego što mu stignu rezultati kako bi izbjegao da zarazi ukućane i okolinu. 

  • Sjedite u bašti kafića i nosite masku

    Sjedite u bašti kafića i nosite masku

    Foto: Ilustracija


Vjerujte stručnjacima

Pandemija nije stranačko pitanje, nemojte uvoditi politiku u borbu sa virusom, poručio je doktor Fauči Amerikancima, koje ove godine čekaju predsjednički izbori. Poziva naciju da vjeruje medicinskim stručnjacima, posebno onima koji su dokazali da govore istinu, a u koje ubraja i sebe. 

Ozbiljno shvatite svoje druge bolesti

Ako ste dijabetičar, imate problema sa srcem, pritiskom, gojaznošću, ako se liječite od raka, spadate u visokorizične grupe koje ne smiju da se zaraze. Izbjegavajte putovanja, posebno turistička, smanjite mogućnost zaraze na minimum tako što ćete koristiti sredstva zaštite i kloniti se gužve. 

Ne očekujte brz kraj epidemije

Epidemija se savladava postepeno, poručio je doktor Fauči dodajući da je naše nestrpljenje najveća prepreka zaravnavanju krive zaraze. Do tog rezultata se stiže polako i postepeno, a nerealna očekivanja o brzom kraju mogu dovesti do malodušnosti i odustajanja od neophodnih mjera zaštite, što je opasno i može značajno da produži epidemiju. Ne pravite planove koje epidemija može da spriječi. 

Djeca smiju da se igraju u grupama do petero, maksimalno desetero

Nije realno držati djecu zaključanu kod kuće preko ljeta, niti ih natjerati da sve vrijeme nose maske dok se igraju. Zato je bolje ograničiti broj djece u grupi na peteoro do desetero jer se tako odgovara na njihove potrebe za druženjem, a smanjuje rizik od zaraze. 

Sve što kupite neka odstoji jedan dan

Idem redovno u nabavku, ali kada dođem kući prvo povadim stvari iz kesa, onda operem ruke i sve našpricam dezinfekcionim sredstvom i ostavim da odstoji jedan dan, rekao je doktor Fauči Amerikancima.

NA VRH

Podijeli članak na