KINA

Hong Kong nudi besplatno testiranje na koronavirus svim građanima

Bilo ko u zajednici ko se želi testirati, može to i uraditi. Nije nam stalo da li dolaze iz grupa visokog rizika ili ne, rekla Lam

Avaz.ba
07.08.2020 13:12

Hong Kong ima 7,5 miliona stanovnika

Foto: Agencije

Čelnica Hong Konga Keri Lam (Carrie Lam) kaže da će poluautonomni kineski grad ponuditi besplatno testiranje na koronavirus za svih svojih 7,5 miliona stanovnika počevši za dvije sedmice.

Lam kaže da će takvo univerzalno testiranje pomoći u određivanju nivoa prenošenja u zajednici i može pronaći one koji možda prenose virus, ali ne pokazuju simptome, javio je AP. 

- Jednostavno, bilo ko u zajednici ko se želi testirati, može to i uraditi. Nije nam stalo da li dolaze iz grupa visokog rizika ili ne - kazala je novinarima. 

Lam kaže da bi se ispitivanja izvodila na način da se izbjegnu redovi i drži fizička distanca. Lamina vlada već je navela zabrinutost za širenje virusa kao razlog za odlaganje izbora za gradsko zakonodavno vijeće koji su prvobitno zakazani za septembar.

Hong Kong se bori da obuzda novi talas epidemije s obzirom da oko 100 novih slučajeva bude prijavljeno svaki dan. Grad je zabilježio više od 3.800 slučajeva zaraze i 46 smrtnih slučajeva.

NA VRH