OČEKUJE SE ISTRAGA

Džamije u Njemačkoj primile prijeteća pisma

Pisma sadrže prijetnje nasiljem nad muslimanima, a potpisala ih je grupa koja je sebe nazvala "NSE 2020"

Prijeteća pisma stigla u regiju Hese. AA

Avaz.ba

7.8.2020

Najmanje dvije džamije u njemačkoj regiji Hese primile su ove sedmice prijeteća pisma, rekli su u petak predstavnici lokalne muslimanske zajednice, prenosi "Anadolu Agency" (AA).

Osumnjičeni neonacisti poslali su prijeteća pisma u džamije u malom gradu Furtu i obližnjem okrugu Valen, rekao je lokalnim medijima Salih Ozkan, predstavnik tursko-muslimanske krovne grupe DITIB. Kako je kazao, pisma sadrže prijetnje nasiljem nad muslimanima, a potpisala ih je grupa koja je sebe nazvala "NSE 2020".

Pozvao je policiju da provede ozbiljnu istragu i omogući veću zaštitu džamijama. Nije odmah bilo jasno jesu li prijetnje povezane sa neonacističkom mrežom "NSU 2.0", koja je u posljednje dvije godine poslala stotine prijetnji smrću muslimanima i imigrantima.

Njemačke vlasti uhapsile su penzionisanog policajca i njegovu suprugu u julu zbog sumnje da su pisali i slali prijeteća pisma. Potpis "NSU 2.0" odnosio se na krajnje desničarsku neonacističku organizaciju Nacional-socijalističko podzemlje (NSU).

Članovi ove grupe su u razdoblju od 2000. do 2007. ubili deset građana, među kojima je osam turskih i jedan grčki imigrant. Iako su nedavna otkrića pokazala da je njemačka domaća obavještajna agencija imala na desetine doušnika koji su imali kontakte sa osumnjičenima iz NSU-a, zvaničnici su insistirali na tome da nemaju prethodne informacije o terorističkoj ćeliji i ubistvima NSU-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.