PRENOSIMO

Osuđeni ratni zločinac Kapetan Dragan: Milošević me na prevaru vratio u Beograd

Ne vidim zašto Milošević ne bi bio odgovoran, ako ni za šta drugo, onda za uvođenje sankcija srpskom narodu preko Drine

Vasiljković: Bio komandant "Knindži". Agencije

Avaz.ba

8.8.2020

"Oluja" je osebujan, lako dokaziv zločin i najgori oblik etničkog čišćenja. Slaviti tako nešto je neukusno i nemoralno, kaže ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, bivši komandant vojne formacije "Knindže" koja se borila na strani Srba iz tzv. Republike Srpske Krajine.


Na pitanje šta Hrvati u zapravo slave, odgovorio je da slave "zločinačku pobjedu". 


- To je jedno ruganje pravdi i čovječanstvu, što njima ne smeta, jer nemaju ni stida, ni obraza. Ali ako vjerujemo da će istorija “Oluju” verifikovati kao etničko čišćenje i genocid, a to je neminovnost, onda je jasno da oni u stvari slave najveći poraz. Ono što vrijedi, što je pametno, inteligentno i školovano, napustit će Hrvatsku. Hrvati će sa ovakvom ideologijom nestati, a zbog ovakvog ponašanja 25 godina poslije rata, oni ne mogu da izbjegnu tu strašnu osvetu - rekao je Vasiljković za "Glas Srpske". 

Ratni zločinac Vasiljković ranije je u više navrata govorio da je Slobodan Milošević odgovoran za ono što se dogodilo Srbima iz tzv. Republike Srpske Krajine. Objasnio je zbog čega to i dalje tvrdi.

- Ja sam odgovoran za sve što je bilo pod mojom komandom i za sve što se radi u Fondaciji "Kapetan Dragan". Ne vidim zašto Milošević ne bi bio odgovoran, ako ni za šta drugo, onda za uvođenje sankcija srpskom narodu preko Drine. Da ništa drugo nije uradio, on je time sebe proglasio za izdajnika i o tome nema diskusije. Ja lično sam imao s njim sukob nakon bitke za Glinu 1991. godine, kada je 21 Srbin sa osam lokalnih momaka istjerao 650 do zuba naoružanih Hrvata i oslobodio Glinu. Umjesto da nam je podijelio ordenje, on je mene vratio u Srbiju, a "Knindže" su rasformirane. On je to uradio zato što nije želio da jedan Beograđanin, kao što sam ja, bude u vrhu zbivanja u Srpskoj Krajini i kako bi ubijedio svijet da Srbija nije u ratu - rekao je on.


Vasiljković je poznat kao kapetan Dragan. Agencije

Na pitanje kako ga je Milošević vratio u Srbiju, ako Srbija nije učestvovala u ratu, Vasiljković je odgovorio da ga je vratio na prevaru.

- Poslata mi je poruka da se pravi srpska vojska i da mene vidi na mjestu glavnog inspektora srpske vojske, a takva ponuda svakome imponuje. Moj angažman u Krajini je bio isključivo moja dobra volja i nije imao nikakve veze sa državom Srbijom. Nikada Milošević nije bio ni komandant, ni odgovoran i ko god to tvrdi, taj laže. U Krajini su tada bila četiri operativca naše tajne službe i vjerujem da ih danas ima više nego što je bilo tada. Kao što sam siguran da danas u Srbiji ima više hrvatskih obavještajaca nego što je ikada bilo srpskih u Hrvatskoj - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.