BEZ DOGOVORA

Propali posljednji pokušaji pregovora o američkom paketu pomoći nezaposlenima

Broj nezaposlenih u SAD trenutno je na 10,2 posto

Fu. M. / Avaz.ba
08.08.2020 15:30

Donald Tramp

Foto: afp

Pregovori u američkom Kongresu o novom paketu pomoći zbog koronavirusa u petak nisu donijeli rezultat, a predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da će, ako do dogovora ne dođe do kraja sedmice, potpisati izvršnu uredbu o nastavku pomoći, piše u subotu BBC.

Kada se radi o novom paketu pomoći za stanovništvo i privredu pogođene pandemijom koronavirusa, demokrati i republikanci sukobljeni su po nizu pitanja, od naknade za nezaposlene do financijske pomoći školama.

Broj nezaposlenih u SAD trenutno je na 10,2 posto, što je više nego u bilo kojem trenutku financijske krize 2008. godine, prenosi BBC.

Sada, u trenutku kada je istekla pomoć za nezaposlene, kao i moratorij na deložacije, zastupnici se spremaju na odmor otići bez dogovora.

Neuspjeh u postizanju dogovora između dviju strana pogodio bi desetke milijuna nezaposlenih Amerikanaca koji su tokom pandemije sedmično dobivali dodatnih 600 dolara, uz uobičajene naknade za one koji su izgubili radna mjesta. 

Američki predsjednik Tramp u petak je održao iznenadnu konferenciju za medije u svom golf klubu u Nju Džersiju i optužio demokrate za zastoj.

- Ako će demokrati tu ključnu pomoć i dalje držati taocem, djelovat ću pod ovlastima predsjednika i Amerikancima pružiti pomoć koju trebaju - rekao je Tramp.

Tagovi

SAD Donald Trump

Komentari

NA VRH