OBRAZOVANJE

U Velikoj Britaniji moguće otvaranje škola

Pojedini stručnjaci u ovoj zemlji upozorili su da epidemiološka situacija nije uopće dobra

Avaz.ba
09.08.2020 13:20

U Velikoj Britaniji moguće otvaranje škola, iako je episemiološka situacija nepovoljna

Foto: ILUSTRACIJA

U Velikoj Britaniji postoji mogućnost da se trgovine i ugostiteljski objekti ponovo zatvore da bi učenici nastavu mogli pohađati u školama tokom pandemije koronavirusa.

Premijer, Boris Johnson je poručio da je "nacionalni prioritet" i "moralna dužnost" da djeca sljedećeg mjeseca budu u učionicama, što povećava izglede da se ponovo zatvore trgovine i restorani, prenosi Sky News.

U autorskom tekstu Johnsona, objavljenom u novinama Mail, navedeno je da "socijalna pravda zahtjeva" da učionice ponovo budu pune i da je obrazovanje ključno za dobrobit i budućnost djece. Upozorio je na dodatne troškove roditelja i skrbnika koji nisu u mogućnosti da rade. 

- Ostaviti naše škole zatvorene duži period je društveno neprihvatljivo, ekonomski neodrživo i moralno sporno- dodao je.

Za njega je ostaviti škole zatvorene posljednja opcija nakon što su mu saradnici ukazali da bi otvaranje škola iziskivalo posebne mjere tokom pandemije. 

Međutim, resorni ministar Nick Gibb je naglasio da Vlada ne može donijeti odluku kojom će prioritet biti da se ponovo otvore škole. Tvrdi da tako nešto mogu odlučiti lokalne vlasti.

  • Velika Britanija planira otvoriti škole
    Velika Britanija planira otvoriti škole Foto: ILUSTRACIJA

Izvor iz Vlade je istakao da će škole ipak biti posljednje koje će ostati zatvorene odnosno da postoji mogućnost da se prvenstveno zatvore pojedini privredni subjekti.

-Premijer ima jasnu namjeru da obrti poput trgovina, pubova i restorana budu među prvima kojima će se zatvoriti, a da škole budu otvorene što duže- naglasio je spomenuti izvor. 

Pojedini stručnjaci u ovoj zemlji upozorili su da epidemiološka situacija nije uopće dobra. Među njima je i profesor Neil Ferguson koji je pozvao nadležne da zaustave ublažavanje mjera čime bi se omogućila kontrola nad pandemijom i povratak đaka u školske klupe. 

Johnson je upozorio i na druge štetne posljedice zatvaranja škola. Između ostalih, podsjetio je da to ima negativne posljedice po zdravlje djece.

Komentari

NA VRH