PRIKUPLJENA SREDSTVA

Održana donatorska večer za Bejrut

U izjavi se ne navodi tačan iznos koji je obećan

Makron: Domaćin samita. afp

Fu. M. / Avaz.ba

9.8.2020

Svjetske sile dogovorile su na hitnoj donatorskoj konferenciji u nedjelju da će osigurati "veliku" pomoć Bejrutu za oporavak od strašne eksplozije koja je uništila velik dio grada, poručivši da neće iznevjeriti libanski narod.

Eksplozija više od 2.000 tona amonijevog nitrata u bejrutskoj luci u utorak odnijela je najmanje 158 ljudskih života. Liban je i prije toga već bio duboko utonuo u političku i ekonomsku krizu, koju je pandemija korona virusa dodatno pogoršala.

Strane zemlje zatražile su transparentnost u korištenju pomoći s obzirom na to da i sam libanski narod smatra da je njegova vlada jako korumpirana. Neke zabrinjava i utjecaj Irana preko šiitskog Hezbollaha.

U izjavi se ne navodi tačan iznos koji je obećan. Njemačka je ranije objavila da će osigurati 200 miliona eura, dok je Evropska unija obećala dodatnih 30 miliona eura, uz ranije osiguranih 33 miliona.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji je posjetio Bejrut u četvrtak, bio je domaćin konferencije održane putem videoveze, a u uvodnom je govoru pozvao sudionike da zaborave na svoje nesuglasice i pomognu libanskom narodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.