SVE AKTIVNIJI

Trampov savjetnik: Kineski hakeri napadaju američku izbornu infrastrukturu

Kina se, kao Rusija, kao Iran, bavi kibernetičkim napadima i mrežnim krađama identiteta, naveo je

Donald Trump i Robert O'Brien. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

9.8.2020

Hakeri povezani s kineskom vladom napadaju američku izbornu infrastrukturu uoči predsjedničkih izbora 2020., rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien upozoravajući na navodno aktivnije kinesko miješanje u američke izbore.

Ta izjava ide dalje od saopćenja Ureda direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu (ODNI), objavljenog u petak, u kojem se navodi da Kina širi svoje pokušaje utjecanja te da Rusija već pokušava potkopati kampanju demokratskog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden).

Ali ODNI ne optužuje direktono Peking za pokušaje hakiranja sistema povezanih s američkim izborima.

- Kina se, kao Rusija, kao Iran, bavi kibernetičkim napadima i mrežnim krađama identiteta i takvim stvarima koje se odnose na našu izbornu infrastrukturu, internetske stranice i takve stvari - naveo je.

O'Brien je rekao da je SAD otkrio da su se hakeri pokušavali infiltrirati u internetske stranice koje pripadaju uredima državnog sekretara širom zemlje, koji su odgovorni za provedbu izbora na lokalnoj razini i prikupljanje podataka o Amerikancima.

ODNI je ranije rekao da "neprijatelji" nastoje kompromitirati privatne komunikacije američkih političkih kandidata i prodrijeti u američke izborne sustave uoči predsjedničkih izbora u studenome. Ustvrdio je i da bi Kina voljela da predsjednik Donald Tramp (Trump) ne bude ponovno izabran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.