DEMOKRATSKI AKTIVISTA

U Hong Kongu priveden biznismen zbog "saradnje sa stranim silama"

Njegovo hapšenje je do sada najveći slučaj prema kontroverznom zakonu o sigurnosti koji je Kina uvela u junu

Policija blokirala ulicu prilikom pretresa. AFP

Avaz.ba

10.8.2020

Biznismen iz Hong Konga Džimi Lai (Jimmy Lai) je uhapšen, a urede njegove novinske kompanije policija je pretresla zbog optužbi za "saradnju sa stranim silama", prenosi BBC. Njegov je slučaj do sada najveći prema kontroverznom zakonu o sigurnosti koji je Kina uvela u junu.

Ovim zakonom predviđene su kazne za ono što Kina smatra subverzijom, secesijom, terorizmom i dogovaranjem sa stranim silama, prenosi Huffington Post. Ovakav zakon donio je osude zapadnih zemalja, jer kritičari tvrde da on narušava slobode u Hong Kongu.

Lai je istaknuti demokratski aktivista i zagovornik protesta koji su izbili prošle godine. U februaru je 71-godišnji Lai, koji također ima državljanstvo Velike Britanije, optužen za ilegalno okupljanje i zastrašivanje.

Kineski državni medij „Global Times“ danas je opisao Laija kao "pristalicu nemira", čije su publikacije "godinama raspirivale mržnju, širile glasine i vodile kampanju protiv vlasti“.

„Global Times“ je također naveo da su uhapšena dvojica njegovih sinova, kao i dva viša rukovoditelja kompanije „Next Digital“.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.