BURNO U BJELORUSIJI

Lukašenko demonstrante nazvao "ovcama", opozicija ne priznaje rezultate izbora

Svetlana Tihanouskaja izjavila je da su izbori bili masovno namješteni

Minsk: Policija se obračunava sa demonstrantima. AFP

Avaz.ba

10.8.2020

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko opisao je pristalice opozicije, koje su izazvale demonstracije zbog spornih izbora na kojima je on dobio šesti predsjednički mandat, kao „ovce pod kontrolom inozemstva“. Lukašenko je rekao da vlasti nadziru one koji su sudjelovali u sinoćnjim protestima, prenosi AFP.

- Snimali smo pozive iz inozemstva. Bilo je poziva iz Poljske, Britanije i Češke, usmjeravali su naše, oprostite mi, ovce - rekao je Lukašenko šefu delegacije za promatranje izbora iz bivšeg Sovjetskog saveza, prenosi državna novinska agencije Belta.

Bjeloruski lider, koji vlada čvrstom rukom još od 1994. godine, zakleo se da neće dopustiti da se zemlja raspadne. Policija u Bjelorusiji privela je blizu 3.000 ljudi na jučerašnjim protestima poslije predsjedničkih izbora, javila je agencija RIA, pozivajući se na bjelorusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Grupe za ljudske prava tvrde da je jedna osoba poginula u neredima, što vlasti poriču, a desetine su povrijeđene. 

Predsjednik Lukašenko je uvjerljivo pobijedio, objavila je ranije Izborna komisija. Izazvalo je to sukobe u glavnom gradu Minsku između policije i više hiljada demonstranata koji tvrde da su izbori bili namješteni, prenosi Srna.

TASS je prenio da je predsjednička kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja izjavila da ne priznaje preliminarne rezultate koje je objavila Izborna komisija.

Tihanouskaja tvrdi da je ona pobjednica izbora. AFP

- Naravno da ih ne priznajemo. Brojevi koje smo mi dobili ne odgovaraju onome što je objavljeno - rekla je ona novinarima.

Preliminarni rezultati objavljeni u jutarnjim satima pokazali su da je Lukašenko osvojio 80 posto glasova na nedjeljnim izborima.

Tihanouskaja, bivša nastavnica engleskog jezika koja je izašla iz anonimnosti kako bi postala njegov vodeći suparnik, osvojila je 9,9 posto glasova, pokazali su zvanični podaci.

Tihanouskaja je izjavila novinarima u Minsku da smatra sebe pobjednicom izbora, a ne Lukašenka. Kazala je da su izbori bili masovno namješteni.

Njeni savjetnici saopćili su kako opozicija želi ponovno prebrojavanje glasačkih listića s glasačkih mjesta u kojima su prijavljeni problemi. Oni također tvrde da opozicija želi održati razgovore s vlastima o tome kako da se provede mirna promjena vlasti, prenosi Fena.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) pozvala je Bjelorusiju da objavi tačne rezultate predsjedničkih izbora.

- Temeljna prava u Bjelorusiji moraju se poštovati. Pozivam bjeloruske vlasti da osiguraju tačno prebrojavanje i objavljivanje glasova na jučerašnjim izborima - objavila je Von der Lejen na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.