NAPETOST NA MORU

Turski brod istražuje u Sredozemlju, Grčka kaže da će braniti svoja prava

Dvije zemlje međusobno osporavaju pomorska prava

"Oruc Reis" doplovio na područje istraživanja u Sredozemlju. AA

Avaz.ba

10.8.2020

Ministar energetike i prirodnih resursa Republike Turske Fatih Donmez saopćio je kako je brod za seizmička istraživanja "Oruc Reis" doplovio na područje istraživanja u Sredozemlju, javlja Anadolu Agency (AA). Donmez je na Twitteru saopćio kako će Turska nastaviti s aktivnostima u Sredozemlju i Crnom moru, a u cilju energetske nezavisnosti te zemlje.

Turski ministar je objavio i fotografiju broda, te podsjetio kako je brod, nakon isplovljavanja iz Antalije, doplovio na područje istraživanja u Sredozemlju.

- "Oruc Reis", iza tebe su 83 miliona - napisao je, između ostalog, ministar.

Ubrzo je stigao odgovor Grčke koja je pozvala Tursku da obustavi akcije u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Ocijenila je da su takvi potezi provokativni i da potkopavaju mir i sigurnost u regionu, saopćilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke, prenosi Srna.

Naime, Atina je ranije objavila da turska istraživanja u dijelu grčkog kontinentalnog pojasa predstavljaju eskalaciju napetosti u regiji u kojoj dvije zemlje međusobno osporavaju pomorska prava. 

- Grčka neće prihvatiti nikakve ucjene. Branit će svoja suverena prava - navodi se u saopćenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Premijer Grčke Krijakos Micotakis sazvao je sastanak nacionalnog vijeća za sigurnost zbog tenzija u odnosima sa Turskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.