LUKSUZ U VRIJEME PANDEMIJE

Maska od zlata prekrivena dijamantima košta 1,5 milion dolara

Izraelska zlatarska kompanija saopćila je da radi na najskupljoj masci protiv koronavirusa na svijetu

Z. K. / Avaz.ba

Masku od bijelog zlata ukršavat će 3.600 bijelih i crnih dijamanata

Foto: Agencija


Izraelska zlatarska kompanija saopćila je da radi na najskupljoj masci protiv koronavirusa na svijetu, masci od zlata prekrivenoj dijamantima, po početnoj cijeni od 1,5 milion dolara. 

- Osamnaestokaratnu masku od bijelog zlata ukršavat će 3.600 bijelih i crnih dijamanata s efikasnim N99 filterima na zahtijev kupca, saopćio je kreator maske Isak levi (Isaac Levy). 

Levi, vlasnik kompanije "Yven", kazao je da kupac ima dva zahtjeva da bude dovršena do kraja godine i da bude najskuplja u svijetu. Drugi uslov, kazao je, najlakše je bilo ispuniti.  On je odbio identificirati kupca, ali je kazao da je to kineski poslovni čovjek koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Glamurozna maska mogla bi unijeti izvjesnu ekstravaganciju u zaštitnu opremu koju je sada obavezno nositi na javnim mjestima u brojnim zemljama. Sa svojih 270 grama težine, ona je, međutim, skoro 100 puta teža od tipične zaštitne maske - i vjerovatno neće biti praktična oprema za nošenje.

  • Glamurozna maska mogla bi unijeti izvjesnu ekstravaganciju u zaštitnu opremu

    Glamurozna maska mogla bi unijeti izvjesnu ekstravaganciju u zaštitnu opremu

    Foto: Agencija


Levi je pokazao nekoliko komada svoje maske, pokrivene dijamantima.

- Novac ne kupuje sve, ali može kupiti veoma skupu masku protiv COVID-19, i onaj ko je kupi mogao bi hodati s njom kako bi privukao pažnju. On bi trebao biti vrlo sretan s njom – kazao je Levi.

Takva ekstravagantna maska, također, bi mogla i poslati pogrešnu poruku u vrijeme kada su milioni ljudi širom svijeta ostali bez posla i prolaze kroz ekonomske poteškoće. Levi je kazao da je, iako neće lično nositi tu masku, zahvalan zbog prilike koju pruža.

- Sretan sam što je ova maska omogućila dovoljno posla za naše radnike i što će im omogućiti zaštitu radnih mjesta u veoma izazovnim vremenima s kojima se suočavamo upravo sada - kazao je on, prenosi AP.

NA VRH

Podijeli članak na