SVE ZBOG KORONE

Premijer Džonson boji se raspada Britanije

Boris Johnson. EPA

Avaz.ba

10.8.2020

Premijer Boris Džonson (Boris Johnson) upozorio je da će Velika Britanija biti slabija ako se raskine unija koja okuplja četiri nacije, što je najnovija izjava o njegovom protivljenju sve glasnijim pozivima za neovisnost Škotske.

Nesuglasice između četiri britanske konstitutivne nacije, Škotske, Walesa, Sjeverne Irske i Engleske, oko upravljanja pandemijom koronavirusa, naštetile su odnosima koji su ionako već bili narušeni zbog Brexita.

To se posebice odnosi na Škotsku koja je glasala protiv izlaska iz EU-a. Najnovije ankete pokazuju da je podrške za nezavisnost Škotske tek neznatno veća od podrške 300-godišnjoj uniji s Engleskom. 

"Unija Ujedinjene Kraljevine je za mene najveće političko partnerstvo koje je svijet ikada vidio. Bilo bi šteta izgubiti tu snagu, tu čaroliju naše unije", rekao je Džonson.

Na referendumu 2014., 55 posto Škota je glasalo za ostanak u uniji, a 45 posto za nezavisnost, no Škotska nacionalna stranka (SNP), koja vlada tom poluautonomnom regijom, želi ponavljanje referenduma.

Johnson i ostali visokorangirani dužnosnici i ministri, veliki zagovornici unije, zadnjih su sedmica u Škotskoj naveliko raspravljali o snazi i dobrobiti tog odnosa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.