NAKON IZBORNIH NEREDA

Putin poziva na integraciju Rusije i Bjelorusije

Ruski predsjednik već dugo zagovara tješnje veze s Minskom pod okriljem jedinstvene države

Piše: Avaz.ba

Vladimir Putin

Foto: EPA


Predsjedni Ruske Federacije Vladamir Putin danas je izjavio da bjeloruska opoziciju treba početi pregovore o mirnom prijenosu vlasti. Ova izjava došla je u trenutku dok bjeloruska opozicija odbacuje rezultate predsjedničkih izbora održanih u nedjelju na kojima je Lukašenko odnio uvjerljivu pobjedu, kazavši

Hiljade ljudi nezadovoljnih rezultatima izbora sukobile su se u nedjelju navečer s policijom širom Bjelorusije. 

Ruski predsjednik već dugo zagovara tješnje veze s Minskom pod okriljem jedinstvene države, što je Lukašenko do sada odbacivao, optužujući Rusiju da želi progutati njegovu zemlju od 9,5 miliona stanovnika. 

Bjelorusija je ključna tranzitna zemlja za rusku naftu na putu prema Zapadu i Moskva je smatra korisnom tampon zonom u odnosu prema NATO-u. 

"Nadam se da će vaše državničko djelovanje pridonijeti razvoju uzajamno korisnih rusko-bjeloruskih odnosa na svim područjima, produbiti suradnju unutar Saveza Rusije i Bjelorusije i osnažiti integracijske procese", navodi Putin u telegramu čestitki Lukašenku.

Putin je kazao kako se nada da će Bjelorusija izabrati i tješnje vojno-političke veze s Rusijom u obrambenom bloku kojem zajedno pripadaju.

Lukašenko (65) na poruku još nije odgovorio.

On godinama pokušava balansirati između Rusije i Zapada te Kine.

Nije sklon tješnjim odnosima s Rusijom nakon što je Moskva smanjila subvencije bjeloruskom energetskom sektoru, a u predizbornom govoru kritizirao ju je kazavši da je njihove nekad bratske odnose svela na razinu partnerstva. 

Lukašenko je prošle sedmice kazao da je spor s Rusijom oko nafte stajao njegovu zemlju 700 miliona dolara nakon što dvije zemlje nisu uspjele postići dogovor o isporuci nafte početkom godine. 

Odbacio je također pokušaje Rusije da otvori zračnu bazu na bjeloruskom teritoriju i optužio je skupinu pritvorenih ruskih zaštitara da su došli u zemlju prije izbora kako bi potaknuli revoluciju, što Moskva oštro odbacuje.

NA VRH

Komentari