TURISTIČKE DESTINACIJE

Grčka ponovno uvodi mjere, zbog korone zatvaraju se barovi i restorani

Posjetitelji koji dolaze zračnim putem u Grčku iz Švedske, Belgije, Španije, Nizozemske i Češke morat će imati negativni PCR tes

203 nova slučaja u nedjelju. Agencije

Piše: A. Č. / Avaz.ba

10.8.2020

Grčke vlasti ponovno su danas uvele strože mjere protiv širenja koronavirusa, zatvorivši barove i restorane tokom noći u svojim najistaknutnijim turističkim destinacijama.

U područjima u kojima broj novozaraženih snažnije raste - na Kreti, Santoriniju, Mikonosu, Zakintosu, Rodosu i nekim drugim turističkim odredištima - barovi moraju biti zatvoreni od ponoći do sedam ujutro, rekla je portparolka vlade Aristotelia Peloni. 

Sa 203 nova slučaja u nedjelju, što je najveći broj novozaraženih registriranih u 24 sata u toj zemlji od početka pandemije, vlada je odlučila da će ta mjera biti na snazi od utorka do 23. kolovoza, dodala je glasnogovornica. 

Osim toga, posjetitelji koji dolaze zračnim putem u Grčku iz Švedske, Belgije, Španije, Nizozemske i Češke morat će imati negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

Ta je odluka na snazi od 17. avgusta. Isto se odnosi na sve posjetitelje koji ulaze u Grčku preko kopnenih granica, uključujući i grčke državljane koji se vraćaju. 

Vlasti su otkazale i sajam u Solunu koji se trebao održati od 5. do 13. septembra.

Grčka se dobro nosila s prvim valom koronavirusa, ali posljednjih dana broj zaraženih u snažnom je porastu. Ukupno je 212 ljudi umrlo u toj zemlji, pokazuju službene brojke, a zaraženih je oko 5.600.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.